photo © WeHeartIt
niedziela, 12 kwietnia 2015
sobota, 11 kwietnia 2015
Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem
Wiosna zawitała na dobre. W końcu ponad 15 stopni na plusie, więc z miłą chęcią każdy ma ochotę, aby zjeść coś lekkiego i zdrowego. U mnie króluje prosta i smaczna sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem. W sam raz na lekkie wiosenne dni. :)
PS: Dziękuje za miłe słowa pod ostatnim wpisem dotyczącym pierwszych urodzin bloga! :)
Składniki:
Sałatka
PS: Dziękuje za miłe słowa pod ostatnim wpisem dotyczącym pierwszych urodzin bloga! :)
Składniki:
Sałatka
- 1 średni brokuł
- 1 średni pomidor
- 2 jajka na twardo
Sos
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Brokuł wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok. 4-6 minut, następnie przerzucamy go do durszlaku i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystudzenia. Pomidora myjemy i kroimy w ósemki, tak samo postępujemy z jajkami.
W miseczce mieszamy jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na 15 minut.
Brokuł, pomidora i jajka układamy stopniowo polewając sosem. Odstawiamy do lodówki, aby "się przegryzła".
Smacznego!
czwartek, 9 kwietnia 2015
Sernik z żurawiną na 1 urodziny bloga
Nie mogę uwierzyć, że miną rok od pojawienia się pierwszego wpisu na tym blogu. Dziękuje za ponad 2500 tysiąca komentarzy i 80 000 tysięcy odwiedzin. Klasycznie prezentują prosty i smaczny sernik z suszoną żurawiną. Idealny na niedzielne popołudnie z rodziną. :)
Składniki:
Składniki:
- 500g twarogu chudego zmielonego 2 razy
- 2 jajka
- 1/2 opakowania budyniu śmietanowego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- garść suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Twaróg mielimy 2 razy w maszynce o gęstych oczkach. Białko oddzielamy od żółtka. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy budyń i ponownie miksujemy. Białka dodajemy do masy i dokładnie, ale szybko mieszamy łyżką lub silikonową szpatułką. Przekładamy do natłuszczonego naczynia lub blaszki. Na wierzch wtykamy suszoną żurawinę. Sernik pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu sernik powinien być jeszcze w piekarniku przez ok. 10-15 minut.
Smacznego!
wtorek, 7 kwietnia 2015
Pieczone skrzydło z indyka podane z sałatką jarzynową
Typowy niedzielny czy świąteczny obiad. Delikatne mięso z indyka, które wprost rozpływa się w ustach z dodatkiem lekkiej sałatki jarzynowej. Tradycyjnie, ale lekko i smacznie. :)
Składniki:
Pieczone skrzydło z indyka
Składniki:
Pieczone skrzydło z indyka
- średnie skrzydło z indyka
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- zioła do drobiu
Sałatka jarzynowa
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1/2 średniego selera naciowego
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3 ogórki konserwowe
- 1/4 pora (biała część)
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 mała puszka groszku konserwowanego
- 1 łyżeczka musztardy stołowej lub delikatesowej
Sposób przygotowania:
Skrzydło z indyka dokładnie umyć i osuszyć. W naczyniu wymieszać ocet winny, musztardę i zioła do drobiu. Następnie natrzeć całe skrzydło. Odstawić do lodówki na dobę. Piec przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach.
Warzywa na sałatkę dokładnie wyszorować i umyć. Gotować do miękkości. Następnie wszystkie ugotowane warzywa i jajka ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki i pora również kroimy w drobną kostkę. Dodać odsączoną kukurydzę i groszek. Wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na dobę, aby "się przegryzła".
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)