niedziela, 12 kwietnia 2015

sobota, 11 kwietnia 2015

Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem

Wiosna zawitała na dobre. W końcu ponad 15 stopni na plusie, więc z miłą chęcią każdy ma ochotę, aby zjeść coś lekkiego i zdrowego. U mnie króluje prosta i smaczna sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem. W sam raz na lekkie wiosenne dni. :)

PS: Dziękuje za miłe słowa pod ostatnim wpisem dotyczącym pierwszych urodzin bloga! :)



Składniki:
Sałatka

  • 1 średni brokuł
  • 1 średni pomidor
  • 2 jajka na twardo
Sos
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku 

Sposób przygotowania:
Brokuł wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok. 4-6 minut, następnie przerzucamy go do durszlaku i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystudzenia. Pomidora myjemy i kroimy w ósemki, tak samo postępujemy z jajkami. 

W miseczce mieszamy jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na 15 minut. 

Brokuł, pomidora i jajka układamy stopniowo polewając sosem. Odstawiamy do lodówki, aby "się przegryzła".

Smacznego!

czwartek, 9 kwietnia 2015

Sernik z żurawiną na 1 urodziny bloga

Nie mogę uwierzyć, że miną rok od pojawienia się pierwszego wpisu na tym blogu. Dziękuje za ponad 2500 tysiąca komentarzy i 80 000 tysięcy odwiedzin. Klasycznie prezentują prosty i smaczny sernik z suszoną żurawiną. Idealny na niedzielne popołudnie z rodziną. :)



Składniki:

  • 500g twarogu chudego zmielonego 2 razy
  • 2 jajka
  • 1/2 opakowania budyniu śmietanowego 
  • 4 łyżki cukru trzcinowego 
  • garść suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:
Twaróg mielimy 2 razy w maszynce o gęstych oczkach. Białko oddzielamy od żółtka. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy budyń i ponownie miksujemy. Białka dodajemy do masy i dokładnie, ale szybko mieszamy łyżką lub silikonową szpatułką. Przekładamy do natłuszczonego naczynia lub blaszki. Na wierzch wtykamy suszoną żurawinę. Sernik pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu sernik powinien być jeszcze w piekarniku przez ok. 10-15 minut.

Smacznego!


wtorek, 7 kwietnia 2015

Pieczone skrzydło z indyka podane z sałatką jarzynową

Typowy niedzielny czy świąteczny obiad. Delikatne mięso z indyka, które wprost rozpływa się w ustach z dodatkiem lekkiej sałatki jarzynowej. Tradycyjnie, ale lekko i smacznie. :)




Składniki:
Pieczone skrzydło z indyka

  • średnie skrzydło z indyka
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon 
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • zioła do drobiu 

Sałatka jarzynowa
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 średniego selera naciowego
  • 3 jajka ugotowane na twardo 
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/4 pora (biała część)
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 mała puszka groszku konserwowanego
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej lub delikatesowej 


Sposób przygotowania:
Skrzydło z indyka dokładnie umyć i osuszyć. W naczyniu wymieszać ocet winny, musztardę i zioła do drobiu. Następnie natrzeć całe skrzydło. Odstawić do lodówki na dobę. Piec przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach.

Warzywa na sałatkę dokładnie wyszorować i umyć. Gotować do miękkości. Następnie wszystkie ugotowane warzywa i jajka ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki i pora również kroimy w drobną kostkę. Dodać odsączoną kukurydzę i groszek. Wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na dobę, aby "się przegryzła".

Smacznego!