Składniki:
Pieczone skrzydło z indyka
- średnie skrzydło z indyka
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- zioła do drobiu
Sałatka jarzynowa
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1/2 średniego selera naciowego
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3 ogórki konserwowe
- 1/4 pora (biała część)
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 mała puszka groszku konserwowanego
- 1 łyżeczka musztardy stołowej lub delikatesowej
Sposób przygotowania:
Skrzydło z indyka dokładnie umyć i osuszyć. W naczyniu wymieszać ocet winny, musztardę i zioła do drobiu. Następnie natrzeć całe skrzydło. Odstawić do lodówki na dobę. Piec przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach.
Warzywa na sałatkę dokładnie wyszorować i umyć. Gotować do miękkości. Następnie wszystkie ugotowane warzywa i jajka ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki i pora również kroimy w drobną kostkę. Dodać odsączoną kukurydzę i groszek. Wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na dobę, aby "się przegryzła".
Smacznego!