wtorek, 7 kwietnia 2015

Pieczone skrzydło z indyka podane z sałatką jarzynową

Typowy niedzielny czy świąteczny obiad. Delikatne mięso z indyka, które wprost rozpływa się w ustach z dodatkiem lekkiej sałatki jarzynowej. Tradycyjnie, ale lekko i smacznie. :)




Składniki:
Pieczone skrzydło z indyka

  • średnie skrzydło z indyka
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon 
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • zioła do drobiu 

Sałatka jarzynowa
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 średniego selera naciowego
  • 3 jajka ugotowane na twardo 
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/4 pora (biała część)
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 mała puszka groszku konserwowanego
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej lub delikatesowej 


Sposób przygotowania:
Skrzydło z indyka dokładnie umyć i osuszyć. W naczyniu wymieszać ocet winny, musztardę i zioła do drobiu. Następnie natrzeć całe skrzydło. Odstawić do lodówki na dobę. Piec przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach.

Warzywa na sałatkę dokładnie wyszorować i umyć. Gotować do miękkości. Następnie wszystkie ugotowane warzywa i jajka ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki i pora również kroimy w drobną kostkę. Dodać odsączoną kukurydzę i groszek. Wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na dobę, aby "się przegryzła".

Smacznego!


niedziela, 5 kwietnia 2015

sobota, 4 kwietnia 2015

czwartek, 2 kwietnia 2015

Awokado i jego cenne właściwości

Nazywane jest owocem Bogów. W swoim wnętrzu kryje mnóstwo wartościowych właściwości. Jest owocem, który zawiera bardzo dużo zdrowych tłuszczy. W 100 gramach produktu jest 160 kalorii, ale warto włączyć go do swojej codziennej diety.



Jakie wartości posiada awokado?

  • obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
  • bogate w tłuszcze jednonienasycone oraz omegę-3 
  • posiada: potas, likopen,, luteinę, witaminy: z grupy B, A, C, E, magnez, wapń, kwas foliowy
  • chroni przed powstawaniem nowotworów 
  • reguluję ciśnienie krwi 
  • poprawia wzrok, dzięki zawartości luteiny 

Jak kupować awokado?
Najlepiej wybierać jeszcze nie dojrzałe i poczekać kilka dni. Jak sprawić kiedy gotowe jest do spożycia? Jego skórka jest ciemno-zielona i zapada się, gdy dotkniemy go placem. Jeśli zależy nam na szybszym dojrzeniu awokado, najlepiej położyć go przy jabłkach i bananach. 

Jak spożywać awokado?
Jeśli jest dojrzałe wystarczy przekroić go na pół, połówki owoca przekręcić w przeciwnych kierunkach, wyjąć pestkę. Można go użyć bezpośrednio na kanapki (pokroić w plastry), zrobić pastę (rozgnieść go widelcem, dodać sok z świeżej cytryny i ulubione przyprawy) lub dodać do sałatki (pokroić w kostkę).