czwartek, 19 marca 2015

Czym zastąpić cukier w diecie?

Cukier w współczesnym świecie stoi na pierwszym miejscu. Znajduje się dosłownie wszędzie. Zaczynając od słodyczy, kończąc po gotowe dania obiadowe czy napoje. Mówi się, że cukier to biała śmierć. W stu procentach mogę się z tym zgodzić.



Gdzie znajduje się najwięcej cukru?

  • gazowane kolorowe napoje
  • batony
  • ciasta
  • chipsy
  • dżemy i konfitury owocowe
  • musli i płatki śniadaniowe 
  • pieczywo typu: drożdżówki, rogaliki lub kajzerki 

Dlaczego cukier jest nie zdrowy?
Głównym powodem spożywania zbyt dużych ilościach cukru jest tycie. Największym sprzymierzeńcem nadwagi jest spożywanie produktów wymienionych powyżej. również biały cukier powoduje wzrost insuliny we krwi, która powoduje szybki wzrost energii, ale jednocześnie błyskawiczny jej spadek. Powoduje próchnicę zębów, która występuje najczęściej u dzieci spożywające duże ilości czekoladek, batoników czy chipsów, ale również cukrzyce u dorosłych.

Jak są jego zamienniki?
  • ksylitol 
  • stewia
  • owoce (również nie wolno z nimi przesadzać)
  • miód naturalny
  • syrop klonowy
  • syrop z agawy
  • cynamon 
  • nabiał
  • pieczywo i makarony pełnoziarniste
Wydaje się nam, że stosunkowo mało zużywamy cukru w produktach, ale wcale tak nie jest! Myślimy, że jak nie będziemy słodzić kawy czy herbaty to pozbędziemy się go. Sama na tym się przekonałam! Zacznijmy uważnie czytać etykiety na produktach. Jeśli na pierwszych trzech miejscach znajdziemy słowa typu: cukier, syrop glukozo-fruktozowy, karmel, sacharoza czy aspartam. Automatycznie odłóżmy go z powrotem na półkę. Nasza kieszeń będzie pełna, ale również i wiedza.

wtorek, 17 marca 2015

Gotowany serniczek

Moim najczęstszym i lubianym ciastem jest sernik. Mogę go jeść pod każdą postacią: na zimno, pieczony i moim nowym odkryciem jest gotowany! Coś innego od wszystkich, a smakuje jak pozostałe. :)



Składniki:

  • 100g twarogu półtłustego 
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka budyniu śmietankowego
  • 1 jajko
  • słodzidło 

Sposób przygotowania:
W garnku mieszamy rozgnieciony twaróg i jajko. W szklance mieszamy mleko z budyniem, aż do rozpuszczenia. W garnku podgrzewamy twaróg i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy rozpuszczony budyń z mlekiem i mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy słodzidło (cukier, stewia, dżem itd.) Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

sobota, 14 marca 2015

Pieczony pstrąg łososiowy z cukinią i pomidorem

Jak zawsze stawiam na zdrowe i szybkie posiłki, które robi się w nie całe 30 minut. Tym razem pieczona ryba z świeżymi warzywami. Smacznie i prosto - to ja lubię!



Składniki:

  • 120g filetu z pstrąga łososiowego
  • pieprz cytrynowy
  • przyprawa do ryb
  • 1 średni pomidor
  • szczypiorek
  • garść  dowolnych kiełków
  • 1/2 średniej cukinii
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek   

Sposób przygotowania:
Ryby dzielimy na mniejsze kawałki, myjemy, osuszamy i posypujemy przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu, pstrąga przekładamy na natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Między czasie pomidora myjemy, osuszamy i  kroimy w drobną kostkę, posypujemy pieprzem i dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Cukinię obieramy, myjemy i obieramy obieraczką, aby powstał "makaron". Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy cukinię dodajmy zioła prowansalskie i sól. Smażmy do lekkiego zarumienienia. Pomidora mieszamy z kiełkami. Po upieczeniu rybę przekładamy na talerz i podajemy z warzywami.

Smacznego!