wtorek, 11 listopada 2014

Koktajl z wodą kokosową, jogurtem i jabłkiem

Nie pamiętam kiedy piłam jakikolwiek koktajl. Zdaje mi się, że w wakacje. Szmat czasu... Miałam okazję przetestować wodę kokosową z firmy Decare. Szczerze nie mogę opisać smaku, bo dla każdego może być inny. Najlepiej spróbować! :)



Składanki:

  • 1/2 szklanki wody kokosowej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • jabłko
  • miód (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do pozostałych składników i miksujemy.

Smacznego!


niedziela, 9 listopada 2014

sobota, 8 listopada 2014

Pełnoziarniste lane kluski na napoju sojowym

Idealna propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie z ulubionymi dodatkami. Bajecznie łatwe lane kluski z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej i napoju sojowego od Decare.



Składniki:

  • 1 jajko
  • 2,5 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka napoju sojowego

Sposób przygotowania:
Do miseczki wbijamy jajko, roztrzepujemy. Dodajemy mąkę i dokładnie ubijamy, aby nie było grudek. Konsystencja musi być jak gęsta śmietana (jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę, a jeśli zbyt gęste mleko/wodę). Na gotujący się napój sojowy łyżką dodajemy masę na kluski. Gotujemy, aż do wypłynięcia.

Smacznego!


czwartek, 6 listopada 2014

Sznycel z indyka w sosie Teriyaki z ryżem 3 kolory

Pierwszy wpis z produktami w ramach współpracy od Decare. Proponuję obiad w klimatach typowo dla Bliskiego Wschodu. W rolach głównych ryż 3 kolory oraz sos Teriyaki.



Składniki:

  • 1 sznycel z indyka
  • 50g ryżu 3 kolory (przed ugotowaniem)
  • sos Teriyaki
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie 

Sposób przygotowania:
Ryż wrzucamy na wrzącą osoloną wodę (1,5 szklanki) i gotujemy ok. 40 minut pod przykryciem. Między czasie przygotowujemy sznycla. Myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie i sos Teriyaki. Wkładamy do lodówki na czas gotowania ryżu. Jeśli ryż się ugotuje smażymy sznycla na odrobinie oleju pod przykrycie (ok. 1,5 minuty na jedną stronę). Wszystko podajemy z dodatkiem ogórka konserwowanego.

Smacznego!