wtorek, 28 października 2014

Biszkoptowe placuszki z gruszką

Bardzo dawno nie robiłam żadnych delikatnych placuszków. Pora nadeszła na biszkoptowe z kawałkami gruszki. Rozpływające i delikatne - urzekną każde podniebienie! :)



Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej/kukurydzianej
  • szczypta cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • mała gruszka

Sposób przygotowania:
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Do żółta dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i umytą, obraną i pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Do białek dodajemy poprzednią masę z mąką i mieszamy delikatnie łyżką, aż połączą się wszystkie składniki. Jeden placuszek to jedna łyżka. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni, aż do zarumienienia.

Smacznego!


niedziela, 26 października 2014

czwartek, 23 października 2014

Kluski jaglane

Kolejne proste, a zarazem smaczne danie z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Tak szczerze po raz pierwszy w życiu wykonałam jakiekolwiek kluski. :D



Składniki:

  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka dowolnej mąki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego do polania
  • sól

Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli. Gotujemy, aż całość wchłonie płyn. Ciepłą kaszę miksujemy na gęstą masę i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąki. Ciasto musi być kleiste, ale gęste. Na stolnicy posypujemy mąką i formujemy na cienki wałek. Następnie nożem dzielimy na kawałki.Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i gotujemy 2-3 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię. Po odcedzeniu polewamy sosem sojowym.

Smacznego!


wtorek, 21 października 2014

Jaglane knedle z dynią

Bardzo często wykonuję dania z kaszą jaglaną. Wiadomo, że kasza jest lekkostrawna i zasadotwórcza, więc można ją śmiało jeść. Kolejnym moim ulubionym surowcem jest dynia. Można ją przyrządzić na słodko jak i słono. W tym wydaniu przygotowałam jaglane knedle. ;)



Składniki:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100g dyni po obraniu
  • jogurt naturalny (do polania)

Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy na sitku pod zimną wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż wchłonie płyn. Od razu blendujemy na gładką masę i dodajemy mąkę, cukier i cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed wykonaniem knedli wkładamy masę do lodówki na około 15-20 minut. Dynię obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy na patelni z wodą, aż będzie miękka i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto dzielimy na części, każdą z nich spłaszczamy, wkładamy kawałki duszonej dyni. Zwilżonymi dłońmi formujemy zwarte kulki. Następnie gotowe knedle wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Od wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze około 3-4 minuty. Podajemy z jogurtem lub musem owocowym.

Smacznego!