photo © WeHeartIt
niedziela, 19 października 2014
czwartek, 16 października 2014
Chleb graham na zakwasie
Dzisiaj przypada Światowy Dzień Chleba, więc prezentuję prosty i smaczny - chleb. Piekę go od bardzo dawna, smakuje on całej rodzinie, a znika w mgnieniu oka, kiedy wyjmę go z blaszki.
Składniki:
Zaczyn:
Ciasto:
Sposób przygotowania:
Wykonujemy zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Dzień później przygotowujemy chleb. Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody i szczypcie cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, zaczyn i drożdże. Miksujemy do połączenia składników dodając po trochu wody. Jeśli dodamy całkowitą ilość wody wsypujemy siemię, pestki i kminek. Mieszamy przez 10 minut. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Składniki:
Zaczyn:
- 1/2 szklanki zakwasu
- 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
- 1 szklanka wody
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej graham typ 1850
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 720
- 15g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
- 3 łyżki siemię lnianego (opcjonalnie)
- 3 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Wykonujemy zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Dzień później przygotowujemy chleb. Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody i szczypcie cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, zaczyn i drożdże. Miksujemy do połączenia składników dodając po trochu wody. Jeśli dodamy całkowitą ilość wody wsypujemy siemię, pestki i kminek. Mieszamy przez 10 minut. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
wtorek, 14 października 2014
Risotto z dynią
Jak po raz pierwszy zjadłam risotto, polubiłam je od pierwszego kęsa. Spróbowałam wykonać ponownie tym razem z dynią. Wiadomo jesień, a na nią sezon jest w pełni.
Składniki:
Składniki:
- 100g ryżu do risotto
- 100g dyni (po obraniu)
- cebula
- 600ml bulionu warzywnego (marchewka, pietruszka, seler)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię z masłem lub olejem dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dynię. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy ryż i mieszamy, aż zrobi się szklisty. Kolejno wlewamy chochlę gotowego gotującego się bulionu. Czekamy, aż ryż wchłonie wodę i partiami dolewamy bulion (ok.20-25minut). Między czasie dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotowe risotto przekładamy na talerze.
Smacznego!
niedziela, 12 października 2014
Subskrybuj:
Posty (Atom)