photo © WeHeartIt
niedziela, 12 października 2014
czwartek, 9 października 2014
Zakwas żytni - krok po kroku
Każdy z nas na pewno próbował piec własne pieczywo. Od wieków wiadomo, że na zakwasie jest najzdrowsze. Parę miesięcy temu zaczęłam sama wypiekać chleb, oszczędzając pieniądze i narażanie zdrowia. Poniżej przedstawiam jak wykonać zakwas żytni - krok po kroku.
Składniki:
- słoik 1,5l
- mąka żytnia razowa typ 2000
- woda
- lniana lub papierowa chusteczka
Sposób przygotowania:
Dzień I:
Do słoika wsypujemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody. Mieszamy i odstawiamy na 12 godzin do ponownego mieszania.
Dzień II, III, IV:
Postępujemy tak samo jak dnia pierwszego. Za trzecim dniem zakwas zacznie pachnieć i bąbelkować oraz zwiększy swoją objętość.
Dzień V:
Zakwas jest gotowy do użycia.
Przechowywanie:
Zakwas przechowujemy w ciepłym i czystym miejscu.
Jeśli chleba nie będziemy piekli zbyt często można go przechowywać w lodówce (do 7 dni, potem ponownie go dokarmiamy) okryty chusteczką lub nie dokręconą nakrętką. Przed pieczeniem wyjmujemy go 2 godziny przed, aby nabrał temperatury pokojowej.
Powodzenia!
wtorek, 7 października 2014
Zupa z czerwonej soczewicy i dyni
Nigdy nie próbowałam jakiekolwiek soczewicy. Skusiłam się na czerwoną. Z tego co mi wiadomo soczewica zawiera duża białka, więc śmiało mogą ją jeść wegetarianie. Nie chciałam, aby zupa była taka prosta - dodałam dynię. Smak był bardzo wykwintny z nutą pikantności. ;)
Składniki:
Składniki:
- 2l bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler)
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 startej dyni Hokkaido
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 średnie ziemniaki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- pieprz
- sól
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
Sposób przygotowania:
Soczewicę płukamy w sitku pod zimą wodą. Do gotującego bulionu dodajemy: pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i łyżkę masła. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, startą dynię i soczewicę. Gotujemy ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki.
Smacznego!
niedziela, 5 października 2014
Subskrybuj:
Posty (Atom)