czwartek, 28 sierpnia 2014

Rosół z drobiowymi klopsikami podany z kaszą kuskus

Coraz bliżej wrzesień, szkoła, nauka, kompletny brak czasu na wszystko... Cieszmy się ostatnimi dniami wakacji, bo już za tydzień o tej porze będę w szkole. Obiad na szybko według mnie to rosół! Uwielbiam ten smak lekko słony z warzywami. Dodatkiem specjalnym były drobiowe klopsiki, które podkradłam mamie przygotowująca inne danie. Wykorzystałam nadmiar kaszy kuskus, która świetnie połączyłam się ze wszystkimi smakami. Gorąco polecam!



Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego (skrzydełko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki)
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1/2 szklanki wody
  • jarzynka z małą ilością soli
  • sól
  • pieprz
Klopsiki drobiowe:
  • 100 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebulka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełko, umyte i obrane warzywa. Gotujemy 30 minut. Między czasie przygotowujemy klopsiki. W misce z mielonym mięsem dodajemy jajko, obraną cebulkę, bułkę tartą, sól, pieprz. Formujemy małe kuleczki i delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Wrzucamy do rosołu 10 minut przed zakończeniem gotowania. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie dodajemy do miseczek z rosołem.

Smacznego! 


wtorek, 26 sierpnia 2014

Bezglutenowy wrzesień - AKCJA

W poprzednim wpisie pisałam o czekającej niespodziance - i oto własnie ona! Już niebawem nowy miesiąc, więc wpadłam na pomysł, aby zorganizować akcję ''Bezglutenowy Wrzesień''. Wyzwanie będzie trwało od 1 do 30 września, a może u niektórych osób na dłużej. W tym czasie będę dodawała bezglutenowe przepisy na pyszne dania.

                                                                            photo © Google


Przypominam, że bezglutenowymi produktami są, m.in:

  • kasza jaglana
  • kasza gryczana
  • komosa ryżowa (quinoa)
  • ryż brązowy i biały
  • świeże owoce i warzywa
  • nabiał 

Szykujcie kartki i długopisy i wypisujcie powyższe produkty, trzeba dokładnie do tego się przygotować (bynajmniej w moim przypadku).

Więcej informacji o glutenie w tym wpisie.

Jeśli dołączysz do akcji wklej na bloga banerek pod każdym wpisie związany z bezglutenowym daniem lub z boku, w oddzielnej kolumnie bloga.


poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Śniadaniowa kasza manna

Mogę napisać, ze wkrótce na blogu pojawi się na prawdę coś ciekawego, ale nie zdradzam większych szczegółów, bo od tego będzie oddzielny wpis... Kto nie lubi ciepłych i rozgrzewających śniadań? Moją kolejną propozycją jest kasza manna na słodko podana z mnóstwo dodatkami! :)



Składniki:

  • 5 łyżek kaszy manny
  • 2 szklanki wody/mleka lub w proporcji 1:1
  • miód/słodzik
  • 2 śliwki
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • powidła z malin (dowolne)

Sposób przygotowania:
Do garnuszka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Następnie wsypujemy kaszę manną - cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia. Przekładamy do miseczki i podajemy z pozostałymi składnikami.

Smacznego!