czwartek, 15 listopada 2018

Wegańskie kotleciki z tofu, cukinią i marchwią

Chociaż za oknem nie jest tak zielone jak te kotleciki to chciałabym odrobinę przywołać wiosnę na talerzu. Wegańskie kotleciki z tofu, cukinią i marchwią zje nawet wielki miłośnik mięsa.


Składniki:

  • 1 kostka (180g) tofu naturalnego
  • 2 łyżki siemię lnianego mielonego + 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchew
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, jarzynka bez soli, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Cukinię i marchew dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Umieszczamy w misce. Następnie dodajemy siemię lniane mielone, pokruszone tofu, mąkę orkiszową, płatki drożdżowe nieaktywne oraz przyprawy. Całość zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Wilgotną dłonią formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron ok. 3 minut. Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ooo, superprzepis! Bardzo lubię warzywne placuszki, a nieaktywne płatki drożdżowe dodaję już prawie do wszystkiego. Na pewno spróbuję przygotować, dzięki za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na lekkie kotleciki - wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń