Chociaż za oknem nie jest tak zielone jak te kotleciki to chciałabym odrobinę przywołać wiosnę na talerzu. Wegańskie kotleciki z tofu, cukinią i marchwią zje nawet wielki miłośnik mięsa.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
- 1 kostka (180g) tofu naturalnego
- 2 łyżki siemię lnianego mielonego + 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- 1 mała cukinia
- 1 marchew
- przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, jarzynka bez soli, papryka słodka, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinię i marchew dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Umieszczamy w misce. Następnie dodajemy siemię lniane mielone, pokruszone tofu, mąkę orkiszową, płatki drożdżowe nieaktywne oraz przyprawy. Całość zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Wilgotną dłonią formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron ok. 3 minut. Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Ooo, superprzepis! Bardzo lubię warzywne placuszki, a nieaktywne płatki drożdżowe dodaję już prawie do wszystkiego. Na pewno spróbuję przygotować, dzięki za pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na lekkie kotleciki - wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuń