czwartek, 5 marca 2015

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Nazywana królową wszystkich kasz. W swoich maleńkich ziarenkach zawiera mnóstwo witamin i minerałów, ale to nie wszystko! Warto poznać właściwości zdrowotne kaszy jaglanej. :)



1. Zasadotwórcza - nie zakwasza organizmy, ale wręcz przeciwnie odkwasza m.in z nabiału, tłustych potraw i słodzonych napoi.

2. Nie zawiera glutenu - osoby uczulone na gluten, bądź cierpiące na celiakię swobodne mogą ją spożywać.

3. Lekkostrawna - jako węglowodan złożony jest lekkostrawna, więc nasz żołądek bardzo dobrze ją toleruje.

4. Doskonała na przeziębienie - świetnie się sprawdza, jeśli chorujemy na katar czy kaszel. Usuwa nadmiar śluzu, który gromadzi się podczas choroby. Polecam na śniadanie w postaci ciepłej jaglanki.

5. Oczyszczająca - jest doskonała pod względem oczyszczania organizmu ze złych toksyn, które gromadzą się w naszym organizmie.

6. Zawiera witaminy - bogata jest witaminy z grupy B, żelazo oraz miedź, które niezbędne są w funkcjonowaniu układu pokarmowego.

7. Bogata w krzemionkę - krzem przede wszystkim jest potrzebny w budowie włosów, skóry i paznokci, ale po nadto również w mineralizacji kości, gdzie zapobiega przed odwapnieniem.

Jestem ciekawa jakie Wy macie sposoby na przygotowanie kaszy jaglanej?

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam kaszę jaglaną :) Jej smak i struktura pozwalają na wykorzystanie jej w wielu przepisach - duży plus! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wprost uwielbiam, szczególnie rano jako zamiennik owsianki :) Dzisiaj nawet opublikowałam wpis na moją ulubioną wersję. Zdrowo i smacznie, tak jak lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kasze jaglaną w każdej postaci, najczęściej robię z nie wegańskie burgery, są naprawdę mega! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie umiem jej przygotowac :((

    OdpowiedzUsuń
  5. Jem ją prawie codziennie, przepisy z wykorzystaniem kaszy się nie kończą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam, szczególnie z jabłkiem i rodzynkami <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię kaszę jaglaną. Nie dosyć, że zdrowa to daje też nieograniczone możliwości kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię taką kasze jest świetna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jem ją bardzo często, a przynajmniej staram się :)

    OdpowiedzUsuń
  10. cenię sobie kaszę jaglaną z greckim i owocami albo na wytrawnie z warzywami po włosku. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja to jaglankę w każdej postaci <3
    Jako podstawa wegańskich serników, jaglanka na wodzie lub na mleku, kotlety, do pieczywa <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Niestety z kolei dla osób z chorą tarczycą nie jest wskazana, dlatego nie jem jej bardzo ciężko.

    OdpowiedzUsuń
  13. Przyznam, że jem ją rzadko, ale muszę to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń