wtorek, 19 listopada 2024

Współpraca z "Szalony Pasterz"

"Szalony pasterz" jest mikrogospodarstwem w modelu regeneratywnym, prowadzonym przez Szymona Marciniaka. Gospodarstwo Szymona znajduję się w Podaninie w województwie wielkopolskim. Szymon w swojej ofercie posiada m.in. jaja pastwiskowe, drób pastwiskowy tj. brojlery, gęsi czy kaczki. 

Na czym polega rolnictwo regeneratywne? Rolnictwo regeneratywne to takie rolnictwo, którego głównym celem jest odtworzenie oraz utrzymanie potencjału plonotwórczego gleby, poprzez prowadzenie takiej produkcji rolniczej, która nie szkodzi środowisku przyrodniczemu. 

Zachęcam do odwiedzenia kanału na YouTub'ie, gdzie Szymon szerzej pokazuje jak wygląda prowadzenie gospodarstwa regeneratywnego. 





Blog po raz pierwszy nawiązał współprace z Szymonem. W paczce znalazło się:



Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z powyższymi produktami.
Zapraszam do zakupów!

niedziela, 17 listopada 2024

czwartek, 14 listopada 2024

Ciasto ryżowe z bananem, jabłkiem, śliwką i figą wzbogacone w kwasy Omega-3

Idealne ciasto na niedzielne przedpołudnie. Moc owoców sprawią, że deser jest aksamitnie słodki! Warto sięgnąć po kwasy Omega-3 pochodzące z alg morskich od Norsan.



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g banana bez skórki
  • 150 obranego jabłka
  • 50 g świeżej śliwki
  • 30 g świeżej figi
  • 5 ml kwasów Omega-3 z alg morskich 

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, rozgniecionego banana, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę jabłko i śliwkę - wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć świeżą figę. Piec przez 40 minut w 180 stopniach. W czasie konsupmcji warto sięgnąć po kwasy Omega-3 z alg morskich.

Smacznego!

wtorek, 12 listopada 2024

Ciasto brownie

Mocno czekoladowe, a zarazem słodkie brownie z gotowej mieszanki Baking Concept idealnie nadaje się na jesienne, szare dni. 



Składniki:

Sposób przygotowania:
Do miski wsypać dwie pierwsze warstwy mieszanki - zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej i pozostałe części mieszanki. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy o wymiarach 24 x 24 cm. Piec przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!