wtorek, 22 października 2024

Zupa krem dyniowa z wątróbką, srirachą i cynamonem wzbogacona w kwasy Omega-3

Bardzo rozgrzewająca zupa krem z dyni z dodatkiem srirachy i cynamonu! Dodatkowo potrawę należy wzbogacić w kwasy Omega-3 od Norsan.




Składniki:
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 400 g dyni hokkaido
  • 100 g obranego ziemniaka
  • 100 g obranej marchewki
  • 10 ml srirachy
  • 5 g cynamonu
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • 600 ml wody
  • 10 ml kwasów Omega-3

Sposób przygotowania:
Wątróbkę oczyścić i przepłukać. Warzywa dokładnie umyć i obrać. Wątróbkę, warzywa i przyprawy wrzucić do garnka, zalać wodą. Gotować przez 30 minut. Zupę po ugotowaniu zblendować na gęsty, gładki krem. W czasie konsumpcji zastosować kwasy Omega-3.

Smacznego! 

niedziela, 20 października 2024

czwartek, 17 października 2024

Współpraca z "Norsan"

"Norsan" jest norweską marką posiadającą w swojej ofercie wysokiej jakości produkty z omegą-3. 



Dlaczego warto suplementować kwasy omega-3? Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się głownie w rybach, ale również w surowcach roślinnych tj. siemię lniane czy nasiona chia. Kwasy tłuszczowe omega-3 doskonale wpływają na zwiększenie odporności organizmu, ale również prawidłowe funkcjonowanie mózgu czy serca. 

Kwasy tłuszczowe omega-3 od Norsan pochodzą od norweskich ryb bogatych w EPA oraz DHA oraz alg morskich. Czym są kwasy EPA i DHA? Kwasy DHA i EPA hamują stany zapalne, przez co są pomocne przy chorobach autoimmunologicznych, wpływają pozytywnie na pamięć referencyjną. Zapotrzebowanie na kwasy ALA, EPA i DHA różni się w zależności od wieku, płci i stanu zdrowia. W związku z tym dawkowanie omega-3 może wynosić od 250 mg do nawet 2-4 g na dzień.

Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znalazło się:






Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem poniższych produktów!
Zapraszam do zakupów!

wtorek, 15 października 2024

Serniczek pistacjowy z figą, orzechami włoskimi i napojem z pigwy

Najprostszy serniczek z budyniem pistacjowym, bananem, figą i orzechami włoskimi. Idealnie do tego deseru nadaje się Pigwoniada klasyczna gazowana od Pigwoniada! Pyszności!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 100 g banana bez skórki
  • 250 g twarogu półtłustego w kosce
  • 35 g budyniu pistacjowego
  • 50 g świeżej figi
  • 20 g orzechów włoskich
  • 300 ml Pigwoniady klasycznej gazowanej

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, budyń oraz twaróg. Całość zblendować na gęstą masę. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć świeżą figę oraz orzechy włoskie. Piec przez 45 minut w 160 stopniach. Gotowy serniczek podawać z pigwnoniadą.

Smacznego!