czwartek, 12 lipca 2018

Żołądki drobiowe z ryżem białym i papryką żółtą

Pyszne, smaczne i szybkie danie! Żołądki drobiowe są rzadkością na stołach, a powinno je się podawać częściej. Polecam wypróbować!



Składniki:
  • 200g żołądków drobiowych
  • 25g ryżu białego + woda
  • papryka żółta
  • olej lniany
  • przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi

Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej wody wsypać ryż. Gotować do całkowitego wchłonięcia wody. Między czasie na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić umyte, pokrojone i osuszone żołądki. Smażyć ok. 10 minut. Paprykę, myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy. Gotowe danie polewamy olejem lnianym.

Smacznego! 

wtorek, 10 lipca 2018

Placuszki gryczano-ryżowe z borówkami

Szybkie, smaczne i bardzo delikatne placuszki gryczano-ryżowe z borówkami. Sprawdzą się do każdego posiłku!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 1 1/2 łyżki mąki gryczanej
  • 1 1/2 łyżki mąki ryżowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat
  • borówki

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Dodajemy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Potem wrzucamy borówki. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!