sobota, 4 listopada 2017
czwartek, 2 listopada 2017
Ciasto z jabłkiem i kardamonem
Jesienne ranki i wieczory wymagają od nas spokoju i relaksu. Przy dobrym towarzystwie wszystko smakuje lepiej! Idealnym posiłkiem jest ciasto z jabłkiem i kardamonem. Zapach, który unosi się bezpośrednio po upieczeniu jest nie Ziemski!
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżka karobu lub kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego
- cynamon
- aromat
- jabłko
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, karob lub kakao, proszek do pieczenia, kardamon, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Do natłuszczonej formy łyżką nalewamy masę następnie nakładamy plastry jabłka. Czynność powtarzamy, aż skończy się masa. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.
wtorek, 31 października 2017
Naleśniki migdałowe z prażoną gruszką
Nastała jesień. Ciągły deszcz, ponure dni to skłania mnie, aby przygotować rozgrzewający i pachnący posiłek. Na taką pogodę proponuję naleśniki migdałowe z prażoną gruszką i mnóstwo ilością cynamonu!
Składniki:
3 naleśniki
Składniki:
3 naleśniki
- 2 jaja
- 10 tabletek słodziku
- 2 łyżki mąki żytniej
- 1 łyżka mąki migdałowej
- 1/4 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
- szczypta proszku do pieczenia
- cynamon
- aromat migdałowy
- gruszka
- syrop daktylowy do polania
Sposób przygotowania:
Nadzienie
Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Prażymy w garnku z niewielką ilością wody; dodajemy cynamon. Prażymy, aż gruszka będzie całkowicie miękka.
Naleśniki
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
Gotowe naleśniki nadziewamy prażoną gruszką. Polewamy syropem daktylowym lub innym słodzidłem.
niedziela, 29 października 2017
Subskrybuj:
Posty (Atom)