wtorek, 31 października 2017

Naleśniki migdałowe z prażoną gruszką

Nastała jesień. Ciągły deszcz, ponure dni to skłania mnie, aby przygotować rozgrzewający i pachnący posiłek. Na taką pogodę proponuję naleśniki migdałowe z prażoną gruszką i mnóstwo ilością cynamonu!



Składniki:
3 naleśniki

  • 2 jaja
  • 10 tabletek słodziku
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 1 łyżka mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat migdałowy
  • gruszka
  • syrop daktylowy do polania

Sposób przygotowania:
Nadzienie
Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Prażymy w garnku z niewielką ilością wody; dodajemy cynamon. Prażymy, aż gruszka będzie całkowicie miękka.

Naleśniki
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.

Gotowe naleśniki nadziewamy prażoną gruszką. Polewamy syropem daktylowym lub innym słodzidłem.

Smacznego!

niedziela, 29 października 2017

czwartek, 26 października 2017

Ciasto z kaki

Kaki inaczej persymona to owoc, które już pojawił się na sklepowych półkach. Nie grzech go wykorzystać! Postanowiłam upiec ciasto w którym wykorzystałam mąki jaglaną i z amarantusa. Oczywiście można użyć innych mąk w tych samych proporcjach. Ciasto wyszło wyśmienicie! Soczyste i bardzo delikatne, takie lubię!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki ertrytolu
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 1 łyżka mąki z amarantusa
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat
  • owoc kaki

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, aromat, oba rodzaje mąk oraz olej. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone kaki.  Masę mieszamy dokładnie łyżką. Kolejno przelewamy do natłuszcoznej formy. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!