wtorek, 22 sierpnia 2017

Ciasto jaglano-migdałowe z suszonymi morelami

Uwielbiam kombinować w kuchni! Ciasta zawsze robię z głowy. Nie sugeruje się innym przepisem. O dziwo zawsze mi wychodzą! Tak było i tym razem. to był strzał w dziesiątkę! Mąka jaglana nadaje puszystość, a mąka migdałowa smaku i zapachu, natomiast suszone morele słodyczy.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 4 suszone morele + mąka do obtoczenia
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja z ksylitolem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę i obtoczone mąką suszone morele. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

niedziela, 20 sierpnia 2017

czwartek, 17 sierpnia 2017

Amarantusowe muffiny bananowe

Zamiast piec ciasta można przygotować muffiny! Świetnym pomysłem jest wykorzystanie mąki z amarantusa i bananów. Smak jest wyśmienity, a na jednej muffinie się nie kończy!



Składniki:
6 muffinek

  • 2 jaja
  • 2 banany
  • 6 łyżek mąki z amarantusa
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • cynamon
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z syropem daktylowym na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecione banany oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do papilotek. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!