sobota, 12 sierpnia 2017
czwartek, 10 sierpnia 2017
Zupa krem z patisona
Patison jest odmianą dyni zwyczajnej. Zawiera m.in. beta-karoten oraz witaminę A. Idealnie smakuje z innymi warzywami. Miękki miąższ sprawia, że jest bardzo delikatny. Na zbliżającą się jesień (chociaż niech jeszcze trwa lato) sprawdza się idealnie! Polecam przygotować bardzo sycącą i rozgrzewającą zupę krem w roli głównej - patison.
Składniki:
Składniki:
- 2-3 patisony
- 1 marchew
- 1/2 pietruszki
- 1/4 selera
- 2 łyżki ryżu
- przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz czarny, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
- 2 skrzydełka kurczaka
- 1,5-2 l wody
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy (oprócz patisnów, wykrajamy tylko pestki z wewnątrz) i kroimy w kostkę. Skrzydełka przepłukujemy i zalewamy zimną wodą. Czekamy, aż się będą gotować. Następnie dodajemy ryż oraz warzywa. Gotujemy na małych ogniu przez 15-20 minut. Na koniec dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu wyjmujemy ziela angielskie i liście laurowe. Blendujemy na gęsty krem.
wtorek, 8 sierpnia 2017
Kokosowe ciasto marchewkowe
Ciasto z warzywem? Dlaczego nie! Świetna alternatywa dla słodkich wypieków z owocami. Marchewka dodaje wspaniałego uroku dla ciasta, a w smaku w ogóle nie jest wyczuwalna. Polecam!
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 1 łyżka ksylitolu
- 6 łyżek mąki jaglanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleczka kokosowego
- aromat
- marchewka
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleczko kokosowe i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy startą na grubych oczkach marchew. Mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30*35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
niedziela, 6 sierpnia 2017
Subskrybuj:
Posty (Atom)