sobota, 10 czerwca 2017
czwartek, 8 czerwca 2017
Tarta z musem truskawkowym i kruszonką
Sezon na truskawki w pełni, więc pora go wykorzystać! Z racji, że bardzo lubię truskawki upiekłam przepyszną tartę, która posmakuję dla największych łakomczuchów.
Składniki:
Spód i kruszonka:
Składniki:
Spód i kruszonka:
- 1 jajo
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Mus:
- 500g truskawek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąki, cukier, wbijamy jajo i pokrojone zimne masło. Całość szybko i dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika na 30 minut.
W między czasie przygotowujemy mus. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy i gotujemy na małym ogniu, aż do puszczenia soku. Do gotującego musu dodajmy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Po upływie czasu do natłuszczonej formy wkładamy ciasto z lodówki. Pieczemy przez 15 minut. Następnie dodajmy mus z truskawek oraz ciasto z zamrażalki, które ścieramy na tartce o grubych oczkach. Pieczemy przez kolejne 20 minut.
Smacznego!
wtorek, 6 czerwca 2017
Mięsne kotleciki z cukinią
Uwielbiam warzywne kotleciki. Z dodatkiem mięsa są równie pysznie jak i bez. Szybkie w przygotowaniu znikają w mgnieniu oka.
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
- 1 cukinia
- 100g mięsa mielonego drobiowego
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka mielonego siemię lnianego
- przyprawy: sól morska z ziołami, pieprz cytrynowy, papryka słodka, jarzynka bez soli, suszony koperek
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, ścieramy na tartce o grubych oczkach i posypujemy solą, Po upływie 10-15 minut odsączamy. Do cukinii dodajemy mięso mielone, siemię lniane, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.
Smacznego!
niedziela, 4 czerwca 2017
Subskrybuj:
Posty (Atom)