sobota, 6 maja 2017
czwartek, 4 maja 2017
Tarta kokosowa z serkiem mascarpone i galaretką
Ostatnio bardzo polubiłam tarty. Często goszczą na moim stole, więc postanowiłam poeksperymentować po raz kolejny. Tym razem ku zaskoczeniu upiekłam tartę kokosową z serkiem mascarpone i galaretką z dodatkiem winogron.
Składniki:
Spód:
Składniki:
Spód:
- 2 jaja
- 1,5 szklanki mąki kokosowej
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 250g (1 opakowanie) serka mascarpone
- 2,5 łyżki żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody
- 2 łyżki ksylitolu
Wierzch:
- winogrona
- 1 galaretka np. pomarańczowa + 1 szklanka wrzącej wody
Sposób przygotowania:
Spód:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy, ciasto powinno mieć konsystencje mokrego piasku. Gotowe ciasto rozprowadzamy po natłuszczonej formie. Spód pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach.
Masa serowa:
Serek mascarpone miksujemy z ksylitolem. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masa bardzo szybko tężeję, więc od razu nakładamy na ostudzony spód. Na masę układamy umyte i oczyszczone winogrona.
Wierzch:
Na wierzch wlewamy rozpuszczoną galaretkę. Tartę odkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Smacznego!
wtorek, 2 maja 2017
Brownie z cukinii
Ciasto z warzyw jest świetną propozycją, ale również odstępstwem od tradycyjnych ciast. Z dodatkiem zdrowych i pożytecznych produktów dla organizmu wpływają dobroczynnie na funkcjonowanie. Polecam do przygotowania ciasta z cukinii, a mianowicie brownie. Rewelacyjny smak w którym cukinia jest absolutnie nie wyczuwalna.
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 5 łyżek oleju
- 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki karobu lub kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 500g startej na grubych oczkach cukinii
- aromat
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mleko, aromat, mąkę, proszek do pieczenia i karob. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy odsączoną cukinię. Całość mieszamy łyżką. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
niedziela, 30 kwietnia 2017
Subskrybuj:
Posty (Atom)