wtorek, 19 kwietnia 2016

Mięso mielone z indyka z pełnoziarnistym makaronem i pomidorem

Kolejny propozycja na smaczne, proste i pożywne danie. Mięso mielone świetnie komponuje się z pełnoziarnistym makaronem i z dodatkiem pomidora. Ciekawa propozycja na obiad lub wczesną kolację.



Składniki:

  • 100g mięsa mielonego z indyka
  • 50g makaronu penne pełnoziarnistego 
  • 1 średni pomidor
  • przyprawy do mięsa: pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, przyprawa do mięsa mielonego
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy go al dente (7-8 minut). Między czasie doprawiamy mięso mielone z indyka przyprawami. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem koksowym smażymy mięso. Po przyrządzeniu wszystko podajemy łącznie.

Smacznego!

niedziela, 17 kwietnia 2016

czwartek, 14 kwietnia 2016

Szpinak z tuńczykiem, pomidorem i batatem

Szpinak z tuńczykiem, pomidorem i batatem, czy danie na bogato. Różnorodność smaku, które ucieszy każde wymagające podniebienie. Polecam dodać dużą ilość przypraw, najlepiej czosnku granulowanego! :)



Składniki:

  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 średni batat
  • 1 pomidor
  • przyprawy: przyprawa kebab-gyros, czosnek granulowany, sól, zioła prowansalskie
  • ketchup
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Szpinak odmrażamy w mikrofali. Między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę batata - gotujemy na wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Myjemy i kroimy pomidora, tuńczyka odsączamy z wody. Na patelni smażymy odmrożony szpinak. Dodajemy dowolną ilość ketchupu i wszystkie przyprawy.  Po usmażeniu do patelni przekładamy ugotowanego batata, pomidora i tuńczyka. Wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego!