Od bardzo dawna nie jadłam, a nawet nie robiłam żadnych zapiekanek. Miałam czas i ochotę, więc wykonałam warzywną-twarogową-makaronową zapiekankę. Robi się ją bardzo szybko i smakuje świetnie. :)
Składniki:
- 1/2 średniej cukinii
- 1 średnia marchewka
- 1 pomidor śliwkowy
- 125g twarogu chudego
- 50g ugotowanego makaronu kokardki
- 1,5 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 czubata łyżka ketchupu
- 2 cienkie plastry sera żółtego
- pieprz
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
Składniki:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy (oprócz cukinii i pomidora) i osuszamy. Cukinię i marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach, a pomidora kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy twaróg z wodą (ok. 4 łyżek). Dodajemy ketchup, musztardę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Do miski z twarogiem dodajemy ugotowany makaron i warzywa. Ponownie mieszamy i przekładamy do natłuszczonego naczynka. Na wierzch układamy ser żółty. Pieczemy przez ok 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!