Składniki:
- 500g twarogu chudego zmielonego 2 razy
- 2 jajka
- 1/2 opakowania budyniu śmietanowego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- garść suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Twaróg mielimy 2 razy w maszynce o gęstych oczkach. Białko oddzielamy od żółtka. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy budyń i ponownie miksujemy. Białka dodajemy do masy i dokładnie, ale szybko mieszamy łyżką lub silikonową szpatułką. Przekładamy do natłuszczonego naczynia lub blaszki. Na wierzch wtykamy suszoną żurawinę. Sernik pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu sernik powinien być jeszcze w piekarniku przez ok. 10-15 minut.
Smacznego!