czwartek, 26 marca 2015

Wiosenna zupa

Pogoda za oknem rozpieszcza, więc można poszaleć nawet w kuchni! Robi się zielono na dworze, tym bardziej w daniach nie powinno zabraknąć tego koloru. Szybka zupa w zaledwie piętnaście minut. Na głodnego wszystko można stworzyć. :)



Składniki:

  • porcja mrożonej mieszanki wiosennej
  • łodyga selera naciowego
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 średnie skrzydełko z kurczaka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz
  • warzywko

Sposób przygotowania:
Skrzydełko, seler naciowy i korzeniowy myjemy, oczyszczamy, Warzywa kroimy w kostkę. Wszystko przerzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pięć minut, a następnie dodajemy mrożona mieszankę wiosenną. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy.

Smacznego!

wtorek, 24 marca 2015

Proste kotleciki z tofu

Została mi jedna kostka tofu, więc chciałam je dobrze wykorzystać. Szybko znalazłam pomysł na proste i szybkie kotleciki. Smakuję genialnie, a z dodatkami jeszcze lepsze!



Składniki:

  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 1 łyżka siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz
  • sól ziołowa
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie  
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy siemię, bułkę tartę, sos sojowy i pozostałe przyprawy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek, aż do zarumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

sobota, 21 marca 2015

Omlet z pomidorami i szczypiorkiem

Mam świetną propozycję na szybkie i sycące śniadanie lub kolację. Tym razem jest to prosty omlet z pomidorami, wędliną, szczypiorkiem i dodatkiem ziół. Może nie wygląda zbyt estetycznie, ale jego smak rozbudzi nie jedne podniebienie smakosza omletów! :)



Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 plastry pomidora
  • 2 plastry kiełbasy żywieckiej drobiowej
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól ziołowa
  • zioła prowansalskie
  • szczypta proszku do pieczenia 
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Białko oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy żółtka. Dodajemy wszystkie przyprawy, szczypiorek, natkę pietruszki i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy. Żółtka przelewamy do białek i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Na wierzch kładziemy pomidory i kiełbasę. Jeśli spód będzie rumiany przewracamy na drugą stronę. Gotowy omlet przekładamy na talerz. Możemy podać z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!