Składniki:
18-20 pierożków
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 + do posypywania
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki ciepłe wody
- sól
Farsz:
- 1/2 kostki tofu wędzonego
- 3 łyżki puree z dyni
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
Sposób przygotowania:
Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąki. Dodajemy żółtko oraz stopniowo dolewamy ciepło wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy podsypując mąką. Gotowe ciasto odkładamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło.
Do głębokiego talerza dodajemy wędzone tofu, rozgniatani je widelcem. Kolejno dodajemy puree z dyni, posiekany ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy wałkiem i posypujemy mąką, aby się nie kleiło i nie przywierało. Ciasto powinno być cienkie (ok. 5mm). Szklanką o ostrych krawędziach formujemy koła. Po ok. 1 łyżeczce na jednego pierożka nakładamy farsz i bardzo dokładnie zlepiamy. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Gotujemy ok. 2-3 minut (w zależności od wielkości) od wypłynięcia.
Smacznego!