niedziela, 2 listopada 2014

wtorek, 28 października 2014

Biszkoptowe placuszki z gruszką

Bardzo dawno nie robiłam żadnych delikatnych placuszków. Pora nadeszła na biszkoptowe z kawałkami gruszki. Rozpływające i delikatne - urzekną każde podniebienie! :)



Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej/kukurydzianej
  • szczypta cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • mała gruszka

Sposób przygotowania:
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Do żółta dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i umytą, obraną i pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Do białek dodajemy poprzednią masę z mąką i mieszamy delikatnie łyżką, aż połączą się wszystkie składniki. Jeden placuszek to jedna łyżka. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni, aż do zarumienienia.

Smacznego!


czwartek, 23 października 2014

Kluski jaglane

Kolejne proste, a zarazem smaczne danie z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Tak szczerze po raz pierwszy w życiu wykonałam jakiekolwiek kluski. :D



Składniki:

  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka dowolnej mąki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego do polania
  • sól

Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli. Gotujemy, aż całość wchłonie płyn. Ciepłą kaszę miksujemy na gęstą masę i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąki. Ciasto musi być kleiste, ale gęste. Na stolnicy posypujemy mąką i formujemy na cienki wałek. Następnie nożem dzielimy na kawałki.Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i gotujemy 2-3 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię. Po odcedzeniu polewamy sosem sojowym.

Smacznego!