photo © WeHeartIt
niedziela, 2 listopada 2014
wtorek, 28 października 2014
Biszkoptowe placuszki z gruszką
Bardzo dawno nie robiłam żadnych delikatnych placuszków. Pora nadeszła na biszkoptowe z kawałkami gruszki. Rozpływające i delikatne - urzekną każde podniebienie! :)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Do żółta dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i umytą, obraną i pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Do białek dodajemy poprzednią masę z mąką i mieszamy delikatnie łyżką, aż połączą się wszystkie składniki. Jeden placuszek to jedna łyżka. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni, aż do zarumienienia.
Smacznego!
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej/kukurydzianej
- szczypta cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- mała gruszka
Sposób przygotowania:
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Do żółta dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i umytą, obraną i pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Do białek dodajemy poprzednią masę z mąką i mieszamy delikatnie łyżką, aż połączą się wszystkie składniki. Jeden placuszek to jedna łyżka. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni, aż do zarumienienia.
Smacznego!
niedziela, 26 października 2014
czwartek, 23 października 2014
Kluski jaglane
Kolejne proste, a zarazem smaczne danie z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Tak szczerze po raz pierwszy w życiu wykonałam jakiekolwiek kluski. :D
Składniki:
Składniki:
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka dowolnej mąki
- 1 łyżeczka sosu sojowego do polania
- sól
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli. Gotujemy, aż całość wchłonie płyn. Ciepłą kaszę miksujemy na gęstą masę i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąki. Ciasto musi być kleiste, ale gęste. Na stolnicy posypujemy mąką i formujemy na cienki wałek. Następnie nożem dzielimy na kawałki.Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i gotujemy 2-3 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię. Po odcedzeniu polewamy sosem sojowym.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)