Na blogu coraz więcej pojawia się przepisów na gofry. Kombinuje na wszelkie, aby ich smak był coraz lepszy! Niniejsze są z moim ulubionym napojem mlecznym fermentowanym - kefirem. Z dodatkiem zielonego barwnika idealnie komponują się z zielenią za oknem.
Składniki:
4-5 gofrów
- 2 jaja
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki kefiru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat
- kilka kropli barwnika spożywczego
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do bardzo dobrze natłuszczonej i rozgrzanej gofrownicy. Pieczemy przez ok. 5-7 minut. Gofry podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brzmi świetnie. Takiego śniadanie potrzebowałem, a mam już dość na pewien czas omletów :)
OdpowiedzUsuńHmmm, świetny patent! Wypróbuję w weekend, bo wyglądają apetycznie :) A z czym szczególnie polecasz je podać?
OdpowiedzUsuń