Sezon na mandarynki w pełni. Jak każdemu z nas ich zapach kojarzy się z nadchodzącymi świętami. Tak i te ciasto - przypomina nadchodzące święta.
Składniki:
Tarta
Składniki:
Tarta
- 2 jaja
- 2 1/2 łyżki oleju
- 3 łyżki ksylitolu
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
Mus
- 5-6 mandarynek
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jaja, dodajemy ksylitol, olej, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i aromat. Całość dokładnie zagniatamy. Odstawiamy na ok. 15-20 minut. Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Między czasie obieramy mandarynki, kroimy na mniejsze porcję. Wrzucamy do garnka. Wlewamy wodę. Gotujemy, aż mandarynki się rozmiękną. Pod koniec dodajemy ksylitol i mąkę kukurydzianą.
Po upieczeniu się spodu nakładamy na wierzch mus mandarynkowy. Pieczemy przez kolejne 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
do kawki idealna :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na tartę, z musem mandarynkowym jeszcze nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuń