czwartek, 21 grudnia 2017

Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy?

Już za kilka dni rozpoczną się święta, czas spędzania z bliskimi w rodzinnym gronie i przy stole pełnym przepysznych dań! 

   photo © Google

Jesteś na diecie? Chcesz utrzymać wagę? Dbasz o zdrowie? Już niebawem usiądziemy przy stole wigilijnym próbując wyśmienitych potraw przygotowanych przez naszych bliskim lub przez samych siebie. Dania wigilijne są postne, ale zawierają mnóstwo kilokalorii, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Jak wiadomo człowiek jest tylko człowiekiem i wszystko należy wykonywać z umiarem. Jak dwa razy do roku pozwolimy sobie rozpustę w diecie to nic nam oczywiście nie zaszkodzi. 

Potrawy przygotowujemy z sercem, aby smakowały innym. Świetną alternatywą jest zastosowanie kilku trików w daniach, które nie zmienią ich smaku, ale utną zbędne kilokalorie. Nadal będziemy się cieszyć, że nasze żywienie jest prawidłowe nawet w ciągu tych 2-3 dni.

Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy?

  • Ryba

Tradycyjnie rybę na stole wigilijnym podajemy w panierce, smażoną w dużej ilości tłuszczu. Jak to zmienić? Należy rybę dobrze doprawić (polecam: cytryna, pieprz cytrynowy i sól), a następnie upiec w folii aluminiowej w piekarniku. Smak będzie taki sam, ale kilokalorie będą mniejsze!

  • Barszcz czerwony, zupa grzybowa

Najczęściej sięgamy po ten z torebki lub z kartonu. Po prostu idziemy na "łatwiznę". Najlepiej jak przygotujemy barszcz tradycyjnie i samodzielnie. Zupę grzybową najczęściej zabielamy śmietaną i białą mąką. Doskonałą opcją będzie, jeżeli użyjemy mąki pełnoziarnistej i jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu.

  • Chleb

Jak każdy typowy polak kupuję chleb biały nie zwracając uwagi, że on jest przygotowany z białej mąki, drożdży i bez korzystnych wartości odżywczych. Zalecam upiec tradycyjny razowy chleb na zakwasie lub po prostu kupić z sprawdzonej piekarni, która takowy chleb posiada w swojej ofercie.

  • Pierogi i uszka

Święta bez pierogów i uszek to nie święta! Jak zawsze nie zwracamy uwagi na nasze zdrowie i przygotowujemy je z białej mąki. Zastąpmy ją mąka razową czy orkiszową. Dostarczymy dużą ilość błonnika! 

  • Sałatka jarzynowa

Przygotowana z warzyw, ale zawiera w swoim składzie nieszczęsny majonez, który posiada olbrzymie ilości tłuszczu. Wystarczy, że majonez zamienimy na jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu. Smak będzie taki sam, ale z pożytecznymi walorami odżywczymi. 

  • Kutia

Danie z dużą ilością maku, bakalii i miodu. Proponuję dodać mniejszą ilość bakalii, a miód zastąpić na przykład syropem z away czy syropem daktylowym.

  • Ciasta i inne słodkości

Serniki, makowce, sękacze czy pierniki. Goszczą jak co roku na każdym stole świątecznym. Najczęściej wykorzystuję się białą mąkę, cukier i margarynę.  Mąkę zastąpmy: razową, orkiszową, gryczaną czy kokosową; cukier: ksylitolem lub erytrytolem, a margarynę: dobrym jakością masłem lub olejem kokosowym nierafinowanym.  



Ponadto należy używać dużą ilość przypraw i ziół taki jak: zioła prowansalskie, bazylia, oregano, rozmaryn, słodka papryka, majeranek itd.

11 komentarzy:

  1. Świetne porady :) Ja w tym roku odchudzam pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się absolutnie😃, również walczę z białą mąką i cukrem, a chleby piekę na zakwasie, niestety majonezu nie potrafię sobie odmówić 😩 może kiedyś nadejdzie właściwy czas😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne rady. Ja w tym roku nic nie odchudzam. :)

    http://justdaaria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietne porady, uwielbiam pieczona rybę ☺ Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne pomysły, na pewno coś z nich wykorzystam, a u mnie na blogu jutro będzie dietetyczna zupka wigilijna ;) zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smacznie :) Ciekawy wpis :)
    Życzę zdrowych, spokojnych i pełnych rodzinnego ciepła świąt Bożego Narodzenia 🎄
    Odpoczynku od codziennego zabiegania oraz chwili zadumy, a także wszelkiej pomyślności w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze, że o tym piszesz :) Większość sposobów jest bardzo praktyczna. :)
    Jednakże nie zgadzam się z tym sposobem odchudzenia kutii. Miód (o ile naturalny) zawiera wiele substancji prozdrowotnych. Zastępowanie go syropem z agawy nie jest (moim zdaniem) najlepszym pomysłem. Co do bakalii, to moim zdaniem warto sprawdzić, jakie dodajemy. Niesiarkowane morele będą dużo zdrowszym rozwiązaniem niż kandyzowany ananas. :) Sądzę, że najlepszym rozwiązaniem w kwestii kutii jest zdrowy rozsądek w ilości jej jedzenia ;)
    P.S. Sałatka jarzynowa z jogurtem jest przepyszna! Ewentualnie można dodać śmietany (ma neutralny smak i wtedy smakuje nawet tradycjonalistom ;) ).

    OdpowiedzUsuń