Co prawda agrest nie pochodzi z mojego ogrodu, ale również jest bardzo smaczny! Uwielbiam tarty, a z budyniem jaglanym jest rewelacyjna! Całość świetnie się komponuję, polecam!
Składniki:
Tarta
Składniki:
Tarta
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajo
- 2 łyżki ksylitolu
- 2,5 łyżki oleju
Budyń
- 1/2 torebki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 banan
Wierzch
- 2 garści agrestu
Sposób przygotowania:
Tarta
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajo, dodajemy ksylitol i olej. Całość szybko i dokładnie zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
Budyń
Kaszę jaglaną gotujmy według instrukcji na opakowaniu. Lekko studzimy i dodajmy banana. Całość blendujemy na gęsty krem.
Na wystudzone ciasto przekładamy budyń, a następnie układamy umyty i oczyszczony agrest. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Smacznego!
Świetny przepis :) do zrobienia w najbliższym czasie :) a jakie wymiary miała Twoja forma na tartę ?
OdpowiedzUsuńŚrednica formy ok. 15 cm. :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuń