wtorek, 22 sierpnia 2023

Wątróbka wołowa z ziemniakami, marchewką, cebulą i papryką

Wątróbka wołowa jest idealnym źródłem żelaza! Polecana jest osobom, którzy zmagają się z jego niedoborem. Polecam przygotować wątróbkę wołową od Highlandbeef z ziemniakami, marchewką cebulką oraz papryką!



Składniki:
  • 200 g wątróbki wołowej
  • 100 g ziemniaków
  • 100 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 150 g papryki żółtej
  • świeży koperek
  • świeża natka pietruszki
  • 10 ml oleju rzepakowego 
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
  • woda

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć Ziemniaki obrać, podzielić na mniejsze porcję. Wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować ok. 10 minut. Marchewkę obrać, pokroić w plastry, cebulę obrać, pokroić w piórka. paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z 200-300 ml wody wrzucić marchewkę oraz cebulę. Dusić ok. 10-15 minut. Kolejno wrzucić ugotowane ziemniaki i oczyszczoną, pokrojoną wątróbkę. Dodać olej i przyprawy. Smażyć ok. 5-6 minut. Gotowe danie podać z papryką oraz świeżymi ziołami.

Smacznego!

niedziela, 20 sierpnia 2023

czwartek, 17 sierpnia 2023

Ciasto kakaowo-bananowe z gruszką, brzoskwinią i kremem czekoladowym

Ciasta z dodatkiem mnóstwa owoców to niebo w gębie, a zwłaszcza z dodatkiem kremu czekoladowym od Locco Co!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 20 g kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g banana bez skórki
  • 200 g obranej gruszki
  • 200 g brzoskwini
  • aromat
  • 40 g kremu czekoladowego

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, rozgniecionego banana, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie wymieszać. Do masy dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i brzoskwinię. Masę wymieszać i przelać do natłuszczonej formy. Na powierzchnię polać kremem czekoladowym. Piec przez 45 minut w 189 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 15 sierpnia 2023

Fasolowe brownie z granolą migdałową

Ciasto z fasolą w roli głównej? Owszem jest wykonalne! Brownie fasolowe z dodatkiem granoli migdałowej od Dziewczyny w spódnicach jest mega!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 240 g czerwonej fasoli (odsączonej)
  • 120 g banana bez skórki
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 40 g kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
  • 50 g granoli migdałowej
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, banana, mąkę, kakao proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie zblendować na gładką masę. Przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch nałożyć granolę. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!