środa, 22 czerwca 2022

Flądra z kiszoną kapustą, papryką czerwoną i makaronem

Flądra od Smaczna Rybka jest rybą pochodzącą z morza Bałtyckiego. Jest doskonałym źródłem białka, zawiera średnio 50-85% wody, 10-25% białka, 0,2-54% tłuszczu, 0,5-5,6% soli mineralnych - głównie fosforu, siarki, chloru, potasu, sodu, magnezu, niewielkie ilości 0,1-0,4% węglowodanów, witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E. Najlepiej smakuje gotowana na parze z dodatkiem kiszonej kapusty, papryki czerwonej oraz makaronu! 


Składniki:

  • 200g flądry
  • 50g suchego makaronu
  • 200g kiszonej kapusty
  • 200g papryki czerwonej
  • 10ml oleju lnianego
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, suszony tymianek 

Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucić makaron - gotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Flądrę dokładnie umyć i osuszyć, dodać przyprawy. Gotować na parze przez ok. 15 minut. Podać z kiszoną kapustą, papryką czerwoną, makaronem oraz olejem lnianym.

Smacznego! 

wtorek, 21 czerwca 2022

Ryż paraboliczny z cynamonem i pulpą z mango

Prostota zawsze jest najlepsza i wygrywa wszelkie inne rzeczy! Przedstawiam super banalny przepis z wykorzystaniem ryży parabolicznego, cynamonu i pulpy z mango od Bombay Baazar!




Składniki:

2 porcje


Sposób przygotowania:
Do garnka wlać mleko i wodę, zagotować. Dodać erytrytol oraz ryż. Gotować do wchłonięcia wody. Pod koniec gotowania wsypać cynamon. Po całkowitym wchłonięciu mleka z wodą odstawić do wstydzenia. Ryż przełożyć do formy. Na powierzchnie ułożyć pulpę z mango. Deser odstawić na 2-3 godziny do lodówki lub całą noc.

Smacznego! 

czwartek, 16 czerwca 2022

Współpraca z "Bombay Bazaar"

"Bombay Baazar" jest sklepem internetowym, który istnieje od 2009 roku oferujący oryginalne produkty indyjskie. W swojej ofercie posiada m.in. artykuły żywnościowe, kosmetyki oraz książki. 



Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znalazło się:




Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wyżej wymienionymi produktami!

Zapraszam do zakupów!