niedziela, 10 marca 2019

wtorek, 5 marca 2019

Sałatka z filetem wędzonym z kurczaka, kaszą bulgur, papryką czerwoną, roszponką i oliwą

Wiosna już tuż, tuż. Na talerzu nie może zabraknąć koloru zielonego! Wiosna jest pięknym okresem nie tylko w przyrodzie, ale również w kuchni. Pojawiają się pierwsze nowalijki, które można w świetny sposób wykorzystać w  daniach! Polecam przygotowanie prostej, szybkiej sałatki z mnóstwem witamin.




Składniki:

  • 1 (ok. 300g) filetu wędzonego z kurczaka
  • 50g suchej kaszy bulgur + woda
  • 1 papryka czerowna
  • duża garść roszponki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, papryka słodka, zioła prowansalskie, koperek suszony 
Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy kaszę. Gotujemy do wchłonięcia wody.

Między czasie kroimy w kostkę filet wędzony z kurczaka. Oczyszczamy z nasion i myjemy paprykę. Po ugotowaniu kaszy dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 10-15 minut, aby się przegryzła.

Smacznego!