wtorek, 17 października 2017

Sałatka z gruszką, jabłkiem i nasionami chia wzbogacona magnezem

Przez ubiegły miesiąc testowałam dzbanek AQUAPHOR z filtrem wzbogaconym magnezem. Magnez odgrywa kluczową rolę w organizmie.
M.in:

  • uczestniczy w syntezie białek
  • bierze udział w budowie kości i zębów
  • przewodność nerwów i kurczliwość mięśni 
  • pełni rolę w układzie hormonalnym

Postanowiłam przygotować owocową sałatkę z nasionami chia. Gruszka i jabłko to świetne połączenie! Słodko-kwaśny smak idealny na każde podniebienie!



Składniki:
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka nasion chia
  • 100ml przefiltrowanej wody

Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie myjemy, kroimy w kostkę. Lekko blendujemy z dodatkiem wody. Na koniec dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 15 minut do "przegryzienia" smaków.

Smacznego!


niedziela, 15 października 2017

czwartek, 12 października 2017

Rosół z żołądków drobiowych i kaszy jaglanej

Życie studenckie zmusza mnie do szybkich, tanich i zdrowych posiłków. Rosół mogę jeść w każdej postaci. Postawiłam na żołądki drobiowe, a do tego kasza jaglana. Zdrowie w jednym talerzu!



Składniki:

  • 100-200g żołądków drobiowych
  • 2 łyżki suchej kaszy jaglanej
  • przyprawy: susz warzywny, jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • ok. 1,5l wody
Sposób przygotowania:
Żołądki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do zimnej wody. Następnie dodajmy kaszę jaglaną. Czekamy, aż woda będzie się gotować. Kolejno dodajmy przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Smacznego!