wtorek, 1 sierpnia 2017

Gryczane placuszki z rabarbarem

Świeży, pachnący i soczysty rabarbar prosto z własnego ogródka! Coś pięknego! Placuszki są bardzo wartościowe, gdyż przygotowałam je z mąki gryczanej i wiejskich jaj! Idealne na letnie dnie.



Składniki:

  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka erytrytolu
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat
  • rabarbar + erytrytol 

Sposób przygotowania:
Rabarbar dokładnie obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Zasypujemy erytrytolem na ok 30 minut.

Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy odsączony rabarbar. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.

Smacznego!

niedziela, 30 lipca 2017

INSPIRACJE #169












                                              photo © WeHeartIt

czwartek, 27 lipca 2017

Ciasto z malinami

Jest lato, więc trzeba wykorzystać dary w postaci smacznych i słodkich owoców. Jednych z nich są maliny, które zawierają cenne składniki dla zdrowia. Zachęcam do upieczenia pysznego ciasto w roli głównej - maliny.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 1/4 szklanki soku z malin
  • 1 łyżka oleju
  • aromat
  • maliny

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz malin). Masa powinna mieć konsystencję jak na naleśniki. Całość przelewamy do natłuszczonej formy. Następnie wrzucamy umyte maliny. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!