wtorek, 25 lipca 2017

Tarta z budyniem jaglanym i agrestem

Co prawda agrest nie pochodzi z mojego ogrodu, ale również jest bardzo smaczny! Uwielbiam tarty, a z budyniem jaglanym jest rewelacyjna! Całość świetnie się komponuję, polecam!



Składniki:
Tarta

  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajo
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2,5 łyżki oleju
Budyń
  • 1/2 torebki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 banan
Wierzch
  • 2 garści agrestu

Sposób przygotowania:
Tarta
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajo, dodajemy ksylitol i olej. Całość szybko i dokładnie zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.

Budyń
Kaszę jaglaną gotujmy według instrukcji na opakowaniu. Lekko studzimy i dodajmy banana. Całość blendujemy na gęsty krem.

Na wystudzone ciasto przekładamy budyń, a następnie układamy umyty i oczyszczony agrest. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Smacznego!

niedziela, 23 lipca 2017

czwartek, 20 lipca 2017

Placuszki z cukinii i piersi kurczaka

Lipiec jest miesiącom w którym przypada najwięcej sezonowych warzyw i owoców. Jednym z popularnych i przez wielu lubianych jest cukinia. Przygotowałam placuszki z cukinii i piersi kurczaka, która dodaje niesamowitego smaku!



Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1 jajo
  • 100g piersi kurczaka
  • 3 łyżki maki pszennej pełnoziarnistej
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, sól ziołowa, papryka słodka mielona, czosnek granulowany, suszony koperek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Cukinię ścieramy na tartce o grubych oczkach. Dokładnie odsączamy. Następnie dodajemy jajo, mąkę, pierś kurczaka i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron do lekkiego zarumienienia.

Smacznego!