wtorek, 18 lipca 2017

Dietetyczny snickers bez pieczenia

Kiedy chce mi się bardzo słodkiego szukam zdrowych zamienników kalorycznych ciast czy batonów. Przygotowałam dietetycznego snickersa bez pieczenia. W smaku jest identyczny jak oryginalny!



Składniki:
Warstwa I

  • 40 szt (200g) daktyli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
Warstwa II
  • 1 torebka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
  • 10 tabletek słodziku
Warstwa III
  • 200g orzechów ziemnych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
Polewa:
  • 3 łyżki kakao lub karobu
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
Warstwa I
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po upływie czasu odlewamy wodę dodajemy masło orzechowe i olej kokosowy. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Masę przekładamy do formy. Wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

Warstwa II
Do wrzącej wody wrzucamy słodzik. Następnie torebkę kaszy jaglanej. Gotujemy, aż do wchłonięcia wody. Po ugotowaniu kaszę studzimy i blendujemy na gładką masę. Przelewamy na warstwę I.

Warstwa III
Na suchej patelni prażymy orzechy. Dodajmy masło orzechowe i miód. Czekamy, aż całość się karmelizuje. Całość przekładamy na warstwę II. 

Polewa
Na suchej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Dodajmy kakao lub karob. Całość dokładnie mieszamy. Polewamy warstwę III.

Ciasto przekładamy do zamrażalnika na 3 godziny.

Smacznego!

niedziela, 16 lipca 2017

INSPIRACJE #167












                                                       photo © WeHeartIt

sobota, 15 lipca 2017

czwartek, 13 lipca 2017

Kotleciki z bobu

Sezon na bób na dobre się rozpoczął! Ja go uwielbiam! Zjadam go z łupinkami, gdyż po prostu najlepiej mi smakuje! Świetną propozycją są placuszki z bobu. Zajadają się nim dzieci jak i dorośli. Polecam!



Składniki:

  • 500g ugotowanego bobu
  • 2 jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • przyprawy: suszony koperek, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy ,sól morska.

Sposób przygotowania:
Surowy bób zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy go na godzinę. Następnie odlewamy wodę. Do gotującej się wody dodajmy sól i cukier (1 łyżeczka soli i cukru na 1 kg bobu) oraz świeży koperek. gotujemy przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu bób odcedzamy i studzimy.

Bób obieramy z łupin. Następnie dodajmy jaja, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie blendujemy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron, aż do zarumienienia.

Smacznego!