photo © WeHeartIt
niedziela, 14 września 2014
sobota, 13 września 2014
Kotleciki jaglano-dyniowe *BEZGLUTENOWE*
Jesień zbliża się wielkimi krokami. Widać przede wszystkim przez pogodę, chociaż u mnie bardzo słonecznie i ciepło, ale w innych częściach Polski niestety tak nie jest. Po pięciu dniach szkoły i nauki przychodzi weekend, gdzie mogę wyszaleć się na całego. Chodzi mi o kuchnie w której gotuję najsmaczniejsze kąski. Nadeszła pora na kotleciki. W wersji bardzo jesiennych kolorów.
Składniki:
Składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 3 łyżki puree z dyni
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy i gotujemy w 1 szklance gotującej się wody. Po ugotowaniu odkładamy do wystudzenia. Do miseczki dodajemy kaszę, puree, skrobię i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Kotleciki podane z sałatką:
- 1 pomidor
- garść rukoli
- 2 plastry wędliny drobiowej
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Smacznego!
piątek, 12 września 2014
Zakwas kukurydziany - krok po kroku
Od dłuższego czasu zwlekam podzielić się z Wami na temat jakiekolwiek zakwasu. Tym razem jest to kukurydziany. Bez wahania mogę napisać, że jest bezglutenowy!
Składniki:
- mąka kukurydziana
- woda
- 1,5l słoik
- ściereczka bawełniana lub papierowa serwetka
Sposób przygotowania:
Wykonywania zakwasu dzielimy na 4-5 dni. Wtedy mamy pewność, że prawidłowo się fermentował.
Dzień I:
Do słoika wsypujemy 100g mąki i 100g przygotowanej letniej wody (najlepiej w temp. pokojowej). Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. Rano mieszamy i odstawiamy na kolejne 12.
Dzień II:
Robimy tak samo jak poprzedniego dnia.
Dzień III:
Zakwas powinien zacząć bąbęlkować, więc wiadomo, że dobrze pracuję. Robimy tak samo jak w poprzednich dniach.
Dzień IV i V:
Czynności powtarzamy jak w ubiegłych dniach. Dnia piątego zakwas jest gotowy do użycia.
Konsystencja powinna przypominać masę gęstego ciasta naleśnikowego. Jeżeli zakwas jest zbyt płynny dodajemy więcej mąki jeśli zbyt gęsty wody.
Jeśli zakwasu nie będziemy używać codziennie, można go uspać. W ten sposób wkładamy go lodówki (maksymalnie na 7 dni), a jeśli chcemy ponownie go użyć wyjmujemy go i odstawiamy na 2 godziny, aby nabrał temperatury pokojowej.
Jeśli zakwasu nie będziemy używać codziennie, można go uspać. W ten sposób wkładamy go lodówki (maksymalnie na 7 dni), a jeśli chcemy ponownie go użyć wyjmujemy go i odstawiamy na 2 godziny, aby nabrał temperatury pokojowej.
środa, 10 września 2014
Chlebek bananowy z gruszką *BEZGLUTENOWY*
Upiekłam go po raz drugi, bo tak mi posmakował, że musiałam wypróbować jeszcze raz. Dzisiaj dla mnie jest wyjątkowy dzień, gdyż obchodzę swoje siedemnaste urodziny! Nie mogę uwierzyć, że za rok pełnoletność, a według mnie na prawię dorosłą nie wyglądam... W tym dniu odpuszczam wszystko i szaleję na całego, bo urodziny się ma tylko raz w roku! :)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wpijamy jajko, obranego i pokrojonego banana i pozostałe składniki (oprócz gruszki). Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dorzucamy gruszkę i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temp. 180 przez 25-30 minut.
Smacznego!
Wujek Google o mnie nie zapomniał. ;)
Składniki:
- 1 duży dojrzały banan
- 1 jajko
- 4 łyżki maki kukurydzianej
- 1/2 proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- cynamon
- 1 gruszka (u mnie w syropie)
Sposób przygotowania:
Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wpijamy jajko, obranego i pokrojonego banana i pozostałe składniki (oprócz gruszki). Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dorzucamy gruszkę i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temp. 180 przez 25-30 minut.
Smacznego!
Wujek Google o mnie nie zapomniał. ;)
Subskrybuj:
Posty (Atom)