czwartek, 12 maja 2022

Ciasto kukurydziane z bananem, kvargiem i daktylami

Kombinacje w kuchni to nie żadna nowość! W przygotowaniu słodkich wypieków spisują się idealnie! Połączenie banana, kvarga oraz daktyli to super pomysł! 


Składniki:

  • 2 jaja
  • 40g erytrytolu
  • 10ml oleju rzepakowego
  • 120g (1 szt.) obranego banana
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g kvargu naturalnego
  • 100g suszonych daktyli

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, rozgniecionego banana oraz kvarg naturalny. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia. Całość ponownie zmiksować. Na koniec wrzucić drobno pokrojone suszone daktyle. Całość wymieszać łyżką. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Już wiem, że pasowałoby do tego też masło orzechowe, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam! I już wiem, że do takiego połączenia doskonale by pasowało masło orzechowe <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pełne dobrej energii <3

    OdpowiedzUsuń