czwartek, 5 października 2017

Kokosowo-daktylowe ciasto z gruszką

Mogę oficjalnie napisać, że jestem studentką technologii żywności i żywienie człowieka, więc zmieniłam miejsce zamieszkania, a co się z tym wiąże mam inne warunki na gotowanie. Fotografie potraw nie będą tak wyraźne jak dotychczas, ale będę robiła co w mojej mocy.

W przepisie wykorzystałam produkty z sklepu Coś dla zdrowia oraz gruszkę z własnego ogrodu. Ciasto jest przepyszne! Dzięki gruszce jest bardzo wilgotne oraz wyczuwa się każdy z wykorzystanych produktów!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka maki kokosowej
  • 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 4 daktyle (namoczone w gorącej wodzie)
  • gruszka
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej. Ponownie miksujemy. Kolejno dodajemy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia i aromat. Na koniec dodajemy odsączone i pokrojone daktyle oraz obraną i por kojoną w kostkę gruszkę. Całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


3 komentarze: