Kanapki są dobre na wszystko! Czy Ci smutno czy też nie zjedz kanapkę, albo dwie! Z twarożkiem oraz kiełkami słonecznika od Pokarm Życia, pomidorkami i papryką czerwoną to niebo!
Twarożek grani wymieszać z przyprawami. Nałożyć na kromeczki chleba. Następnie na wierzch położyć umyte i pokrojone pomidorki, paprykę oraz kiełki słonecznika.
Spożywanie ryb zaleca się minimum raz w tygodniu. Filet z dorsza jest doskonałym źródłem białka oraz kwasów omega 3 i 6 oraz witamin z grupy B. Z dodatkiem kiełkami jarmużu, mikroliśćmi groszku oraz kaszy jaglanej to cud i miód!
Składniki:
200g fileta dorsza atlantyckiego bez skóry
50g suchej kaszy jaglanej
25g kiełków jarmużu
25g mikroliści groszku
10ml oleju lnianego
przyprawy: pieprz cytrynowy, suszony tymianek, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucić kaszę jaglaną. Gotować do wchłonięcia wody. Rybę dokładnie umyć, oczyścić z ości i doprawić przyprawami. Zawinąć w folię aluminiową i piec przez 15 minut w 200 stopniach. Gotową rybę podać z świeżym sokiem z cytryny, kaszą jaglaną, kiełkami jarmuży i mikroliśćmi groszku.
FoodSaver® jest profesjonalnym zestawem do pakowania próżniowego. Pakowanie próżniowe jest doskonałą opcją na wydłużenie świeżości żywności oraz zachowanie go cennych wartości odżywczych.
System FoodSaver® został stworzony w celu trwałego usunięcia powietrza przy wykorzystaniu specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników czy folii, aby dana żywność była zamknięta w próżni.
Poprzez usunięcie powietrza produkty spożywcze zachowują swój smak, kolor i świeżość na dużo dłużej.
Kilka faktów na temat pakowania próżniowego:
Przechowywanie próżniowe żywności jest zdrowe! - zapobiega przed rozwojem niepożądanej mikroflory
Pakowanie próżniowe zmniejsza ilość wyrzucanej żywności - aż13% żywności marnuje się przy wykorzystaniu tradycyjnych metod przechowywaniu
Pakowanie próżniowe jest bardzo oszczędne - jeśli zakupi się większą porcję to podczas pakowania próżniowego, a następnie zamrożenie na mniejsze porcje
Pakowanie próżniowe powoduje, że żywność jest znacznie świeższa! - pozwala na wydłużenie przechowywania żywności o rok lub więcej
Pakowanie próżniowe należy do metod odwracalnych - żywność, która została poddana pakowaniu próżniowemu, a następnie jej wyjęciu z woreczka czy folii, pozwala to na ponowne włożenie do lodówki, włożeniu do mikrofali lub ugotowaniu