czwartek, 15 kwietnia 2021

Pestko z orzeszkami ziemnymi, płatkami migdałowymi i makaronem ryżowym

Wegański posiłek na szybko, bardzo smaczny i pełnowartościowy! Warto go wypróbować!



Składniki:
  • 75g pestko 
  • 20g orzeszków ziemnych
  • 10g płatków migdałowych
  • 50g suchego makaronu ryżowego
Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wrzucić makaron ryżowy i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ugotowany i ostudzony makaron umieścić pestko, orzeszki ziemne oraz płatki migdałowe.

Smacznego!

wtorek, 13 kwietnia 2021

Pieczone falafel z mieszanką wiosenną

Proste w przygotowaniu falafel z gotową mieszanką wiosenną to idelana propozycja na wiosenny posiłek bez mięsa!



Składniki:

  • falafel 
  • 250g mrożonej mieszanki wiosennej 
  • przyprawy: zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
Falafel przygotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Uformowane falafel wraz z mrożoną mieszankę wiosenną i ziołami prowansalskimi umieść w formie do pieczenia. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

czwartek, 8 kwietnia 2021

Chleb żytni ze suszonymi śliwkami

Domowe pieczywo jak każdy wie jest najlepsze! Tym razem przygotowałam chleb żytni ze suszonymi śliwkami. Niebo w gębie!



Składniki:


Sposób przygotowania:
Rozczyn
Do miseczki umieścić pokruszone świeże drożdże, wsypać cukier i wlać 250ml ciepłej wody. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. W przypadku suszonych drożdży wsypać je bezpośrednio do miski z mąką. 

Do miski wsypać oba rodzaje mąk, sól, suszone drożdże lub rozczyn oraz ciepło wodę. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać drobno pokrojone suszone śliwki, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej formy. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie czasu chleb piec przez 1 godzinę w 180 stopniach.

Smacznego!