wtorek, 6 kwietnia 2021

Sałatka z festkoz kozim, kukurydzą, pomidorkami, miksem sałat, makaronem ryżowym, olejem z pestek dyni i syropem klonowym

Jest wiosna, więc pora na delikatne i sycące, świeże sałatki! Ja osobiście uwielbiam takie kombinacje! Z festkoz kozim i olejem z pestek dyni sałatka nabiera naprawdę super smaku!




Składniki:
  • 60g festkoz koziego
  • 50g kukurydzy konserwowej
  • 100g pomidorków
  • 50g miksu sałat
  • 50g suchego makaronu ryżowego
  • 10ml oleju z pestek dyni
  • 5ml syropu klonowego
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, sól, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:
Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Festkoz kozi odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Do miski wrzucić miks sałat, kukurydzę, pomidorki, ugotowany makaron i festkoz kozi. Dodać przyprawy, olej z pestek dyni oraz syrop klonowy. Całość bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut, do przegryzienia smaków.

Smacznego!

niedziela, 4 kwietnia 2021

czwartek, 1 kwietnia 2021

Musli orkisz-jagły z masłem orzechowym, wiórkami kokosowymi i skyrem naturalnym

Nie ma to jak rozpocząć dzień od ciepłej herbaty i pysznego śniadania! Szybkie i bardzo pożywny posiłek z musli orkiszowo-jaglanym umili pięknie poranek. 



Składniki:
  • 50g musli
  • 20g masła orzechowego
  • 10g wiórków kokosowych
  • 150g skyra naturalnego 

Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszać musli, masło orzechowe i wiórki kokosowe z skyrem naturalnym.

Smacznego!

wtorek, 30 marca 2021

Sernik dwukolorowy z sera koziego

Kto by pomyślał, że z sera koziego można przygotować sernik? A można i to w dodatku dwukolorowy! 



Składniki:

Spód:

  • 100g mąki orkiszowej
  • 20g erytrytolu
  • 50g oleju kokosowego
  • 20ml zimnej wody

Masa serowa:

Sposób przygotowania:
Spód
Do miski wsypać mąkę i erytrytol, dodać olej kokosowy i wodę. Całość bardzo dokładnie i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie czasu spód przełożyć do natłuszczonej formy. Piec przez 10 minut w 180 stopniach.

Masa serowa
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno pianę. Żółtka utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Następnie białka dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Odlać połowę masy do innej miski, dodać kakao i wymieszać. Masę serową bez twarogu przelać na upieczony spód, a następnie masę serową z kakao. Piec przez 60 minut w 180 stopniach.