sobota, 2 czerwca 2018
czwartek, 31 maja 2018
Placuszki z mąki z ciecierzycy, truskawkami i jabłkiem na kefirze
Kefir gości w moim jadłospisie coraz częściej. Polecam spożywać mleczne napoje fermentowane ze względu na kultury bakterii, które doskonale wpływają na mikroflorę jelitową. Po raz pierwszy miałam do czynienia z mąką z ciecierzycy (i nie ostatni). Doskonale zestawiła się z kefirem oraz owocami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz kefir. Całość dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy owoce. Masę mieszamy łyżką. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki kefiru
- 2 jaja
- 2 łyżki erytrytolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat
- owoce: kilka odszypułkowanych i umytych truskawek, obrane i pokrojone w kostkę jabłko
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz kefir. Całość dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy owoce. Masę mieszamy łyżką. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
wtorek, 29 maja 2018
Tofu z cukinią i makaronem
Ograniczyłam mięso, ale oczywiście o nim nie zapominam! Na zmianę jem produkty z roślin strączkowym. W tym wydaniu tofu z cukinią i makaronem!
Składniki:
Składniki:
- 1/2 kostki tofu naturalnego
- 1 cukinia
- 25g suchego makaronu
- 1 łyżka oleju lnianego
- przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie, curry, kebab-gyros, papryka słodka
Sposób przygotowania:
Tofu kilka godzin wcześniej kroimy w kostkę oraz "marynujemy" w przyprawach. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok 8-10 minut. Po upływie czasu na rozgrzanej patelni z olejem smażymy pokrojoną w kostkę cukinię. Dodajemy pozostałe składniki. Gotowe danie polewamy olejem lnianym.
Smacznego! :)
niedziela, 27 maja 2018
Subskrybuj:
Posty (Atom)