sobota, 29 lipca 2017
czwartek, 27 lipca 2017
Ciasto z malinami
Jest lato, więc trzeba wykorzystać dary w postaci smacznych i słodkich owoców. Jednych z nich są maliny, które zawierają cenne składniki dla zdrowia. Zachęcam do upieczenia pysznego ciasto w roli głównej - maliny.
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 6 łyżek mąki ryżowej
- 2 łyżki ksylitolu
- szczypta proszku do pieczenia
- cynamon
- 1/4 szklanki soku z malin
- 1 łyżka oleju
- aromat
- maliny
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz malin). Masa powinna mieć konsystencję jak na naleśniki. Całość przelewamy do natłuszczonej formy. Następnie wrzucamy umyte maliny. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 25 lipca 2017
Tarta z budyniem jaglanym i agrestem
Co prawda agrest nie pochodzi z mojego ogrodu, ale również jest bardzo smaczny! Uwielbiam tarty, a z budyniem jaglanym jest rewelacyjna! Całość świetnie się komponuję, polecam!
Składniki:
Tarta
Składniki:
Tarta
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajo
- 2 łyżki ksylitolu
- 2,5 łyżki oleju
Budyń
- 1/2 torebki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 banan
Wierzch
- 2 garści agrestu
Sposób przygotowania:
Tarta
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajo, dodajemy ksylitol i olej. Całość szybko i dokładnie zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
Budyń
Kaszę jaglaną gotujmy według instrukcji na opakowaniu. Lekko studzimy i dodajmy banana. Całość blendujemy na gęsty krem.
Na wystudzone ciasto przekładamy budyń, a następnie układamy umyty i oczyszczony agrest. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Smacznego!
niedziela, 23 lipca 2017
Subskrybuj:
Posty (Atom)