sobota, 10 grudnia 2016
czwartek, 8 grudnia 2016
Jaglane kokosanki
Jaglane kokosanki wśród moich znajomych zrobiły furorę. Bardzo zdrowe, smaczne i sycące. Znikają błyskawicznie i podniebienie domaga się o dokładkę.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki erytrol
- 100g suchej kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody
- 100g wiórek kokosowych
- 3 łyżki mąki kokosowej (gdyby masa byłaby zbyt rzadka)
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu naturalnego
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Między czasie na suchej patelni prażymy na złocisty kolor wiórki kokosowe. Jajko ucieramy z erytrolem na puszystą masę. W Następnie dodajmy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, uprażone wiórki kokosowe, w razie potrzeby mąkę kokosową i syrop z agawy lub miód naturalny. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 6 grudnia 2016
Ciasteczka amarantusowo-migdałowe z słonecznikiem i lnem
Idealna zdrowa przekąska do pracy lub szkoły. Pełnowartościowe ciasteczka z wykorzystaniem mąki z amarantusa i mąki migdałowej. Dodatkowo wzbogacone słonecznikiem i lnem. Wszystkie produkty dostępne w Galeriaherbat.pl.
Składniki:
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki erytrolu
- 4 łyżki mąki z amarantusa
- 4 łyżki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka słonecznika
- 1 łyżeczka lnu brązowego
- szczypta proszku do pieczenia
- aromat
Sposób przygotowania:
Jajko ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, cynamon, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy słonecznik i len. Ponownie zagniatamy ciasto. Struktura ciasta powinna być zbita (jak ciasto kruche), łyżeczką nabieramy kawałki surowego ciasta, lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
niedziela, 4 grudnia 2016
Subskrybuj:
Posty (Atom)