sobota, 27 sierpnia 2016
czwartek, 25 sierpnia 2016
Potrawka z dyni i batata
Czy będzie jeszcze prawdziwe lato? Tego nie wiadomo, ale już w sklepach pojawiają się pierwsze tegoroczne dynie. Na pierwszy ogień przygotowałam potrawkę w roli głównej z dynią i batatem. Polecam do wykonania!
Składniki:
Składniki:
- 1/2 małej dyni
- 1 średni batat
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 skrzydełka kurczaka
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- olej
- przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, jarzynka bez soli, czosnek granulowany, suszone pomidory, pieprz cytrynowy
- 3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Dynię, batata, cukinię i cebulę obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej i pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy aż się zeszkli, następnie dodajemy paprykę. Smażymy przez chwilę. Kolejno wlewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki (oprócz przypraw). Po upływie 30 minut dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
Smacznego!
wtorek, 23 sierpnia 2016
Pudding z tapioki
Po raz pierwszy miałam styczność z perełkami tapioki. Świetnie nadają się do dań jako dekoracja, gdyż perełki pęcznieją i dają niesamowite efekty. Zachęcam do przygotowania puddingu. :)
Składniki:
Składniki:
- 5 łyżek perełek tapioki
- 1 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka ksylitolu
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy 1 szklankę wody. Czekamy, aż się za gotuję i następnie dodajmy ksylitol i perełki tapioki. Jak perełki wchłoną wodę dolewamy resztę i gotujemy cały czas mieszając. Gotowy deser podajmy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
niedziela, 21 sierpnia 2016
Subskrybuj:
Posty (Atom)