Składniki:
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka dowolnej mąki
- 1 łyżeczka sosu sojowego do polania
- sól
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli. Gotujemy, aż całość wchłonie płyn. Ciepłą kaszę miksujemy na gęstą masę i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąki. Ciasto musi być kleiste, ale gęste. Na stolnicy posypujemy mąką i formujemy na cienki wałek. Następnie nożem dzielimy na kawałki.Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i gotujemy 2-3 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię. Po odcedzeniu polewamy sosem sojowym.
Smacznego!