wtorek, 5 sierpnia 2014

Pierogi z jabłkami #jedzjabłka

Kolejna odsłona pierogów tym razem z jabłek i mieszanych mąk. Uwielbiam jabłka mogę jeść je w ciągle i tak robię! Uwierzcie - są pyszne! W czasie remontu międzyczasie zdążyłam zrobić kilka pierogów. Zajęło mi to dosłownie 30 minut. Zdjęcia nie zbyt estetyczne, ponieważ mega się śpieszyłam - smak jest ważniejszy. :)


Składniki:

Ciasto:

  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej  + do posypania
  • 3 łyżki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Mus:
  • 3 - 4 jabłka
  • cynamon - według upodobań 

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąk, wbijamy jajko, wlewamy stopniowo wodę i dodajemy szczyptę soli. Wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić dodajemy troszeczkę mąki. Po wyrobieniu ciasto odkładamy na ok. 15 minut. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę jabłka. Dusimy w garnku na małym ogniu przez ok. 10-15 minut (aż owoce puszczą sok). Na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu i ponownie mieszamy. Po wykonaniu wszystkich czynności rozwałkujemy ciasto na nie zbyt gruby placek. Formujemy naczyniem koła i dodajemy po ok. łyżeczce farszu (zależności od wielkości kół). Dokładnie zlepiamy. Do gotującej się i lekko osolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 4-5 minut. Sos do polania pierożków robimy według swoich upodobań. Ja polecam z jogurtem naturalnym cynamonem. W moim przypadku dodałam resztki musu jabłkowego.

Smacznego! 




Jedz polskie jabłka

niedziela, 3 sierpnia 2014

sobota, 2 sierpnia 2014

Gazpacho inaczej

W końcu mogę odetchnąć z ulgą w nowo wyremontowanym pokoju. Nie cierpię remontu, a zwłaszcza wtedy, gdzie nie mam dostępu do internetu. Kilka dni temu spróbowałam wykonać hiszpańskie gazpacho. Inne niż oryginalne, ale zawsze jest to zbliżony smak. Mogę tylko napisać, że strasznie smakowało mojemu tacie. :)



Składniki:

  • 3-4 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ogórki gruntowe lub 1/2 szklarniowego 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia 
Sposób przygotowania:
Pomidory parzymy w wrzątku (ja tego nie robiłam) i drobno kroimy w kostkę. Ogórka i paprykę dokładnie obieramy, oczyszczamy i kroimy. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przegniatamy przez praskę. Wszystko wrzucamy do jednej miski. Doprawiamy, oliwą z oliwy, solą i pieprzem. Ewentualnie wrzucamy kilka listków świeżej bazylii. Wszystko miksujemy blenderem ręcznym. Polecam podawać z świeżym pieczywem pełnoziarnistym lub razowym. 

Smacznego!


czwartek, 31 lipca 2014

Otyłość wśród dzieci i młodzieży

Coraz częściej spotyka się na ulicy dziecko lub nastolatka, który w ręku trzyma kebaba, tortille czy hamburgera i jego wygląd przypomina `pączka`. Wszystko jest spowodowane złymi nawykami odżywiania i brakiem aktywności fizycznej. Oglądając swoje rodzinne albumy fotograficzne widziałam siebie z przed 5-10 lat. Wcale nie byłam gruba czy otyła, ale wręcz normalna do swojego wzrostu (zaliczałam się do najniższych). Od małego uwielbiałam jazdę na rowerze czy hulajnodze. Całymi dniami spędzałam czas na podwórku z rówieśnikami. Jadłam to co wszyscy - przyznaję się z ręką na sercu, że dzień bez zjedzonego batonika to był dniem straconym. Od ponad 3 lat w ustach nie miałam tafelka czekolady i  kawałka chipsa. Było to moje postanowienie adwentowe i tak pozostało do dnia dzisiejszego - z czego bardzo się cieszę. Od czasu do czasu zjadłam domowego hamburgera czy pizzę. Na mieście rzadko jadłam, a nawet wcale. Wracając do ruchu fizycznego... Sama widzę u swoich rówieśników, którzy za wszelką cenę chodzą do lekarza rodzinnego po zwolnienie z wf'u, bo nie chce im się ćwiczyć. Jak tak można? Uwielbiam wf i od czasów podstawówki nie opuściłam ani jednej lekcji. Jest to po prostu lenistwo czy odrzucenie?



Jakie są przyczyny otyłości wśród dzieci i młodzieży?

  • złe nawyki żywnościowe (fast foody, nie regularność posiłków, zbyt mała ilość spożywanej wody)
  • brak aktywności fizycznej
  • zbyt długie siedzenie przed komputerem i telewizorem 
  • rodzice sami częstują nie zdrowym jedzeniem
  • złe nastawienie do zdrowej żywności
  • kupowanie chipsów, coli w szkolnych sklepikach 
  • nagradzanie dzieci słodyczami 
Jak temu zaradzić?
  • do jadłospisu wprowadzić zdrową żywność (dużo owoców, warzyw, chudego mięsa)
  • zwiększyć aktywność fizyczną (ćwiczenie na lekcjach wychowania fizycznego, jazda na: rowerze, hulajnodze, rolkach, deskorolce)
  • uczyć od małego czym jest zdrowe odżywianie i jakie są tego wady 

Najlepszą motywacją dla małych dzieci, chociaż nie tylko jest wykonywanie kolorowych posiłków w postaci kanapek w kształcie głowy kotka, kwiatuszka itd. W ten sposób zachęcamy naszego urwisa do zjedzenia posiłku. 

Wiele razy do tego wracam, że śniadanie do podstawa dnia. Dzięki niemu lepiej funkcjonujemy i dodajemy sobie energii.

Jak skomponować najlepsze śniadanie?
  • owsianka z owocami
  • pełnoziarniste tosty z domywam masłem orzechowym
  • jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem
  • warzywny omlet 
Pierwsze śniadanie zjedzone, a co na drugie?
  • domowy batonik muesli
  • garść orzechów (laskowych, włoskich, pistacjowych)
  • kanapka z chleba pełnoziarnistego lub razowego z chudą wędlina, twarożkiem, ulubionym warzywem
  • jogurt naturalny z owocami i płatkami owsianymi
  • owoc (banan, jabłko, brzoskwinia itd) 
Oczywista sprawa: Pamiętajcie o WODZIE! Jeśli nie lubcie samej dodajcie ulubione owoce lub warzywa w ten sposób rozbudzi większy smak, ale również wprowadzi składniki mineralne. 

                                                                           photo © Google