czwartek, 19 stycznia 2023

Zupa krem z pieczonej dynii i brukselek

Dynia po raz kolejny na moim blogu! Jest sezon, więc warto ją wykorzystać w swojej kuchni! W wersji zupy krem, a zwłaszcza z dodatkiem brukselek to petarda! 



Składniki:

  •  308g (1 szt) udka z kurczaka
  • 350 g pieczonej dyni
  • 150 g brukselek
  • przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka 
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć. Dynię podzielić na mniejsze porcje i usunąć nasiona. Brukselki wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować ok. 5-7 minut. Następnie odsączyć z wody i osuszyć. Dynię oraz brukselki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach. Kolejno do garnka włożyć udko kurczaka i zalać zimną wodą. Gotować ok. 15 minut. Następnie po upływie czasu do garnka wrzucić upieczoną dynię oraz brukselki. Dodać przyprawy. Gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Z ostudzonej zupy wyjąć udko. Zblendować na gęsty i gładki krem.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz