Uwielbiam zupy krem! Doskonale się spisują w okresie jesienno-zimowym, ponieważ super sycą i rozgrzewają. Cukinia i dynia to duet idealny, a kasza pęczak do istne niebo!
Składniki:
- 200g podudzia z kurczaka
- 50g suchej kaszy pęczak
- 400g cukinii
- 400g dyni
- 20g suszonej włoszczyzny
- przyprawy: pieprz, jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, zioła prowansalskie
- 1,5l wody
Sposób przygotowania:
Podudzia z kurczaka zalać zimną wodą. Gotować ok. 10-15 minut. Następnie dodać kaszę pęczak, obraną ze skórki cukinię i dynię. Gotować ok. 10 minut. Dodać przyprawy i suszoną włoszczyznę. Gotować kolejne 5-10 minut na bardzo małym ogniu. Ugotowaną i ostudzoną zupę (wyjąć podudzia z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie) zblendować na gładki i gęsty krem.
Smacznego!
Zupa krem z kaszą pęczak <3
OdpowiedzUsuńO, a taką zupę blendujesz w całości, czy lepiej zosatwić np. kawałki kurczaka i pęczak w klasycznej formie? ;> ja dla siebie zostawiłabym i jedno i drugie - ale dla dzieci może jest lepsza wersja całkowicie zblendowana na gładką papkę?
OdpowiedzUsuńJa osobiście wolę jak wszystko jest zblendowane. :)
Usuń