czwartek, 10 lutego 2022

Zupa krem cukiniowo-dyniowa z kaszą pęczak

Uwielbiam zupy krem! Doskonale się spisują w okresie jesienno-zimowym, ponieważ super sycą i rozgrzewają. Cukinia i dynia to duet idealny, a kasza pęczak do istne niebo!


Składniki:

  • 200g podudzia z kurczaka
  • 50g suchej kaszy pęczak
  • 400g cukinii
  • 400g dyni
  • 20g suszonej włoszczyzny
  • przyprawy: pieprz, jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, zioła prowansalskie 
  • 1,5l wody

Sposób przygotowania:
Podudzia z kurczaka zalać zimną wodą. Gotować ok. 10-15 minut. Następnie dodać kaszę pęczak, obraną ze skórki cukinię i dynię. Gotować ok. 10 minut. Dodać przyprawy i suszoną włoszczyznę. Gotować kolejne 5-10 minut na bardzo małym ogniu. Ugotowaną i ostudzoną zupę (wyjąć podudzia z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie) zblendować na gładki i gęsty krem.

Smacznego! 

3 komentarze:

  1. O, a taką zupę blendujesz w całości, czy lepiej zosatwić np. kawałki kurczaka i pęczak w klasycznej formie? ;> ja dla siebie zostawiłabym i jedno i drugie - ale dla dzieci może jest lepsza wersja całkowicie zblendowana na gładką papkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście wolę jak wszystko jest zblendowane. :)

      Usuń